Kako ćemo u ovoj rubrici često spominjati razna sredstva, boje, alate i proizvode koji će vam služiti za razne 'uradi sama' projekte, donosimo vam hobby abecedu

Hobby abeceda je pojmovnik koji će vam pomoći u lakšem tumačenju izraza i pojasniti neka osnovna načela pri odabiru pribora i boja

AKRILNA BOJA
Boja na bazi vode i akrilnih smola. Nije štetna, bez mirisa, mogu se njome služiti i djeca. Izuzetno brzo se suši, a kad je u potpunosti suha, izuzetno je otporna i ne uništava se. Kistove i pribor je nakon upotrebe potrebno oprati u mlakoj vodi s malo sapunice. Primjena - hobistika, primjerena za sve podloge

ULJANA BOJA
Boja na bazi ulja. Karakterizira ju laka mazivost i izuzetno dobra pokrivnost, no njeno je vrijeme sušenja dugo (nekoliko dana). Ima miris, stoga je treba koristiti u prozračenoj prostoriji ili najbolje vani na otvorenom. Kistove i pribor je potrebno oprati u uljnom razređivaču. Primjena - drvena stolarija, namještaj, slikarstvo, metal.

Pik traka je samoljepljiva, dolazi u raznim širinama i jednostavno se postavlja i uklanja.

NITRO BOJA
Boja na bazi nitra, u posljednjih godinu dana povlače se s tržišta slobodne prodaje (maloprodaja) jer su potencijalno opasne za zdravlje. Nikada ih ne koristiti bez zaštitne maskice na licu i latex rukavica. Brzo se suše, posebno su pogodne za bojanje metala. Kistove i pribor je potrebno prati u nitro razrjeđivaču. Nikako ne koristiti u blizini djece.

>> Pridružite se Teinim kreativnim radionicama!

VODENE BOJE I TEMPERE
Najpopularnije boje za široku primjenu u radu s djecom. Bez mirisa, neotrovne i u potpunosti na bazi vode i pigmenata. Kistove i pribor je nakon upotrebe potrebno oprati u običnoj vodi bez ikakvih dodataka.

STRUKTURNE PASTE
Hobby linija pasti raznih struktura i granulacija (od potpuno glatkih do zrnatih) koje se nanose špatulama radi postizanja različitih efekata reljefnih podloga. Na vodenoj su bazi pa je nakon korištenja špatulice dovoljno oprati u vodi.

PLOSNATI KISTOVI – SINTETIČKI
Koriste se za postizanje različitih efekata prilikom oslikavanja akrilnim bojama. Ove ćete kistove koristiti i za nanošenje decoupage ljepila za salvetnu tehniku.

PLOSNATI KISTOVI – SVINJSKA DLAKA
To su malo grublji kistovi (najčešče bijele boje) koje djeca koriste u školama za slikanje temperama, a prvenstveno su namijenjeni oslikavanju uljima.

OKRUGLI KISTOVI
Njih koristimo za akvarel (vodene boje) i za crtanje raznih detalja jer imaju izrazito tanak i šiljati vrh.

PIK TRAKA
Poznata i pod imenom 'krep traka'. Koriste je ličioci prilikom bojanja interijera (najčešće je žute ili bijele boje). Samoljepljiva je, dolazi u raznim širinama i jednostavno se postavlja i uklanja. Odlično će vam poslužiti i prilikom raznih kreativnih tehnika kako biste njome napravili potpuno ravne rubove i zaštitili određena mjesta na predmetu ili podlozi koju oslikavate.

>> Izradite same šik detalje za svoj dom!

GRANULACIJA BRUSNOG PAPIRA
Što je broj na brusnom papiru manji to mu je granulacija veća! Dakle, brusni papir izuzetno fine granulacije (koristimo ga za fino i nježno brušenje) dolazi u brojevima od 150 – 400. Ukoliko trebate skinuti neki izuzetno debeli sloj stare boje upotrijebit ćete prvo grublji brusni papir (60-100), a zatim prijeći na finiji. Izuzetno su praktične i brusne kockice koje izgledaju poput spužvica za pranje posuđa ali sa sve četiri strane imaju brusni papir, lako sjedaju u ruku i vrlo su praktične za hobistiku.

Što je broj na brusnom papiru manji to mu je granulacija veća, birajte ga s obzirom na posao koji morate obaviti.

TEKUĆINA ZA SKIDANJE STARE BOJE S NAMJEŠTAJA
U trgovinama boja i lakova možete pronaći specijalnu tekućinu za skidanje stare uljane boje s nekog komada namještaja. Potrebno ju je nanijeti tekućinu kistom, pričekati sat vremena pa špatulom skidati sloj boje koja će se pod djelovanjem ove tekućine skidati vrlo lako.

LATEKS RUKAVICE
Neizostavni dio vaše opreme prilikom bilo koje od navedenih aktivnosti. Izuzetno su jeftine , kupuju se u ljekarni ili u trgovini boja i lakova. Jednokratne su, ali možete ih koristiti i nekoliko puta ukoliko ih ne uprljate previše. Štite nježnu kožu vaših ruku i spriječavaju bojama da se zavuku ispod vaših njegovanih noktića.

HOBBY 'IT' OPREMA
Kao i u modnom svijetu i u našem šarenom kreativnom postoje neki proizvodi koju su 'it' i to ne samo ove sezone, već oduvijek i zauvijek. Dakle, postoji nekoliko stvari koje biste trebali uvijek imati pri ruci:

1. Metar
2. Škare oštog vrha
3. Skalper
4. Grafitna olovka
5. Crni flomaster
6. Selotejp
7. Plastične posudice (za vodu i boje)
8. Aluminijska folija (kuhinjska)
9. Spužvice
10. Lateks rukavice

Tea vam pomaže da budete kreativne i same uredite svoj interijer!

Tea Jukić se profesionalno bavi oslikavanjem namještaja i interijera. Voditeljica je kreativnih radionica, a svojim znanjem pomoći će vam u stvaranju vlastitih kreacija ili vam dati inspiraciju i mali vjetar u leđa.

Izazov joj je od starog ormara ili komode napraviti pravo malo remek djelo pa ukoliko na svom tavanu ili u podrumu imate neki stari, zaboravljeni komad namještaja, dobro razmislite prije nego li se odlučite zauvijek ga se riješiti.

Pokušajte ga sami spasiti i urediti uz pomoć Teinih savjeta, a ukoliko vam se čini da pomoći nema ili se jednostavno ne usudite to učiniti sami, pišite joj na zadovoljna@novatv.hr i ona će uz vašu malu pomoć napraviti čudo!

Savjetuje: Tea Jukić, hobbychic.blogspot.com
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju