Stručnjaci odavno preporučuju da malo smanjimo unos mesnih specijaliteta i povećamo unos povrća. Uz ove poplete od graška, kukuruza i sira to uistinu neće biti problem. Toliko su ukusne da će bez problema na tanjuru zamijeniti i popularne faširance, a slobodno ih iskoristite i za fini povrtni burger.

 

Sastojci za polpete:

  • 300 grama kuhanog graška
  • 100 grama kuhanog kukuruza
  • 100 grama ribanog tvrdog sira po želji (Parmigiano Reggiano, Grana Padano itd.)
  • 100 grama krušnih mrvica
  • 1 manji luk
  • 1 veliko jaje
  • šaka peršinova lišća
  • sol, papar, čili i drugi začini po želji
  • 4 žlice ulja za pečenje

Brza piletina u umaku od sira koja se slaže s tjesteninom, krumpirom i rižom

Brzi pužići sa sirom i šunkom: Recept za slasno pecivo koje odmah nestaje s tanjura

Priprema polpeta:

1. U blender ili sjeckalicu stavite grašak, kukuruz, luk narezan na četvrtine, peršin i jaje. Usitnite sastojke na veličinu koju želite. Ako volite rahlije polpete, nemojte ih predugo usitnjavati, a ako pak volite guste i zbite, slobodno smjesu razradite dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu.

2. Smjesu iz blendera ili sjeckalice premjestite u posudu. Posolite, popaprite i začinite s drugim začinima po svom ukusu. Dodajte naribani sir i dobro promiješajte. Sada pomalo u smjesu počnite dodavati krušne mrvice uz miješanje, sve dok ne osjetite da je smjesa kompaktna i da je možete oblikovati rukama.

3. Ruke malo navlažite vodom, zagrabite jednu veliku žlicu smjese, oblikujte je u kuglu i zatim dlanovima malo spljoštite. Napravljene polpete položite na tanjur. U dubljoj tavi ili nekoj drugoj zdjeli zagrijte ulje na vatri srednje jačine. Kada je ulje ugrijano, položite polpete u posudu i sa svake strane pržite nekoliko minuta dok se ne stvori lijepa korica. Nakon pečenja polpete položite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće.

Dobar tek!