Vješte bakine ruke koje stvaraju i valjaju tijesto, maze ga na toplom čekajući da se sladošća napije i udvostruči često nam je izgledalo prekomplicirano da se i sami uhvatimo ukoštac s pravljenjem sočnih rola. No orehnjače i makovnjače doista može napraviti svatko, čak i onaj tko je početnik u kuhinji. Potrebno je pridržavati se daljnjih uputa...
Sastojci za tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 50 g kvasca
- 200 g šećera
- 6 žumanjaka
- 150 g maslaca
- 2-3 žlice ruma
- prstohvat soli
- 500 ml mlijeka (otprilike)
- korica naranče ili limuna
Priprema tijesta:
- Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem.
- U smjesu s jajima tada dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Mijesite ga neko vrijeme, mora se mijesiti dok se ne naprave mjehurići prilikom miješenja i treba biti meko (otprilike kao za pizzu). Možda će vam trebati malo više mlijeka ili brašna, pripazite samo da tijesto ostane meko i ne gnjecavo (ali ostat će ljepljivo).
- Tijesto ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podijelite tijesto na 8 ili 5 dijelova (ovisno o tome koliko orehnjača/makovnjača želite) i oblikujte hljepčiće te ih opet ostavite da se dižu na toplom.
Sastojci za nadjev s orasima:
- 700 g mljevenih oraha
- malo mlijeka
- malo maslaca
- šećer
- vanilija
- 1 žlica ruma
- grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
- 6 bjelanjaka
Priprema nadjeva s orasima:
Sve su količine (osim oraha i bjelanjaka) okvirne jer trebate probati okus. Dakle, s orasima pomiješajte šećer (nekoliko žlica šećera, prema okusu), dodajte vaniliju, 3-4 kriške maslaca, rum, grožđice i 3-4 žlice mlijeka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno miješanje, zagrijavajte da se maslac otopi.U lagano ohlađenu smjesu lagano umiješajte snijeg od 6 bjelanjaka.
Sastojci za nadjev s makom:
- 700 g maka (sitno mljevenog)
- malo mlijeka
- malo maslaca
- šećer
- vanilija
- 1 žlica ruma
- grožđice ili brusnice natopljene u rumu (po želji)
- 6 bjelanjaka
Priprema nadjeva s makom:
Ovdje je postupak malo drukčiji nego s orasima - s makom pomiješajte nekoliko žlica šećera, dodajte 3-4 kriške maslaca, vaniliju, grožđice i rum. Tu smjesu prelijte s malo vrućeg mlijeka, samo toliko da se mak natopi, ali ne smije plivati u mlijeku. Zatim izmiksajte bjelanjke u snijeg i lagano ih umiješajte u mak.
Savjet:
Mjere za nadjeve navedene su tako da sa svakim nadjevom možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štruca. Odaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola-pola: pola orasi, pola mak, po želji.
Slaganje:
- Nakon što su se hljepčići tijesta digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
- Svako razvaljano tijesto premažite nadjevom po želji - premažite cijelo tijesto koje ste razvaljali. Zatim ga rolajte u štrucu i istodobno pritišćite prstima rub tijesta kako vam nadjev ne bi iscurio. Kada je štruca nadjevena, možete ju i lagano dodatno razvući da bude dulja.
- Premjestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumanjkom i pecite otprilike 30 minuta na 180 °C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi pa režite.
Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Anja kuha.
Dobar tek!