Stoga – s vama dijelimo recept koji ćete pripremiti jako brzo i jednostavno, a okus će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Radi se o spoju mekanog biskvita i božanstvene kreme od vanilije.
Recept je s nama podijelila poznata gastro-blogerica Nataša Pralica, a detaljne pisane i video upute možete pronaći u nastavku:
Kolač s makom i vanilijom - sastojci:
Biskvit s makom (količina za 2 biskvita)
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 100 g mljevenog maka
- 2 pune žlice brašna
- 2 žlice ruma
- 2 žličice praška za pecivo
Bijeli biskvit
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 40 g brašna
- 2 žlice ulja
- 1 žlica ruma
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- 700 ml mlijeka
- 200 g bijele čokolade
- 50 g šećera
- 9 žumanjaka
- 2 pudinga od vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
Dekoracija
- mljeveni mak
Kolač s makom i vanilijom - priprema:
- Za početak pripremite kremu kako bi se stigla ohladiti. U loncu miksajte žumanjke i šećer. Dodajte puding od vanilije i malo mlijeka pa nastavite miksati. Umiješajte ostatak mlijeka i stavite kuhati. Kuhajte dok se krema ne zgusne.
- Maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miksajte dok se potpuno ne otopi. Prebacite kremu u veću zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu nakratko izmiksajte. Posebno istucite vrhnje za šlag te ga nježno sjedinite s kremom.
- Ovaj postupak ponovite dvaput jer su potrebna dva biskvita. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Miksajte 3 bjelanjka dok se ne počnu učvršćivati. Postupno dodajte 3 žlice šećera i miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Ulijte žlicu ruma i kratko promiješajte.
- Umiješajte pripremljeno brašno i 50 g maka, lagano pjenjačom. Smjesu rasporedite u kalup (20 × 30 cm) obložen masnim papirom. Pecite na 180 °C oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi i ponovite postupak za drugi biskvit.
- Pripremite bijeli biskvit. U brašno dodajte prašak za pecivo. Miksajte bjelanjke dok se ne učvrste. Postepeno dodajte šećer. Kad dobijete čvrst snijeg, umiješajte ulje i rum. Dodajte brašno i lagano sjedinite pjenjačom. Pecite u istom kalupu, na 180 °C oko 15 minuta. Ohladite.
- Na prvi biskvit s makom rasporedite trećinu kreme. Položite bijeli biskvit i premažite ga polovicom preostale kreme. Na to položite drugi biskvit s makom. Premažite ostatkom kreme. Površinu pospite mljevenim makom za dekoraciju. Kolač stavite u hladnjak da se dobro stegne prije posluživanja.
Dobar tek!
Pogledajte i video recept:
Pročitajte i fini recept za kolač s makom i rozen korama.
Tražite ideje za blagdanske kolače, torte, pite, savijače, kolače od dizanog tijesta ili pak kekse?
Inspirirajte se našim popisom od više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.
Pretragu će vam olakšati naše kategorije:
U nastavku možete pronaći još recepata za kolače s makom: