Kad su kolači u pitanju, volimo ići na sigurno. Kombinacija beze kora, višanja i ukusne kreme koja se brzo kuha, jednostavno je pun pogodak.
Jedan takav recept s nama je podijelila food blogerica Staša. Njezin beze kolač s višnjama osvojit će vas na prvi zalogaj, a priprema je dosta jednostavna. U nastavku pročitajte recept za stari kolač koji nikad neće izaći iz mode.
Beze kolač s višnjama – sastojci:
Za kore:
- 6 bjelanjaka
- 350 g šećera
- Žlica octa
Za žutu kremu:
- 4 dl mlijeka
- 6 žumanjaka
- 6 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 150 g šećera
- 125 g maslaca
Voćni sloj:
- 400 g višanja
- 6 žlica šećera
- 50 ml vode
- 2 žlice gustina
Dodatno:
- Vrhnje za šlag
Beze kolač s višnjama – priprema:
- Pripremite kore. Bjelanjke umutiti i postepeno dodavati šećer. Na kraju dodati ocat. Mutiti otprilike 15 minuta. Staviti u pleh i peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva. Uzmite najveći pleh jer ćemo koru prepoloviti.
- Pripremite žutu kremu. 300 ml mlijeka staviti da zakuha. Žumanjke miksati sa šećerom, brašnom i preostalim mlijekom. Kad mlijeko prokuha, maknuti s vatre i dodati smjesu sa žumanjcima pa vratiti ponovno na vatru. Kad smjesa postane gušća miksati mikserom, najslabijom jačinom. Maknuti s vatre, dodati omekšali maslac. Prekriti folijom i pustiti da se ohladi.
- Pripremiti višnje. Pomiješati višnje i šećer. U 50 ml vode dodati gustin pa umiješati u višnje i miješati dok voćna smjesa ne zakuha.
- Umutiti 400 vrhnja za šlag, neka bude mekši nego inače, jer je potrebno da kore upiju tekućinu. 3 žlice dodati u žutu kremu pa dobro izmutiti. Ostatak iskoristiti za premaz torte.
- Koru prepoloviti po dužini. Na polovicu kore staviti žutu kremu pa višnje. Višnje preklopiti drugom polovicom kore, staviti žutu kremu i na kraju šlag.
Beze kolač s višnjama
Foto: Instagram@kuvajte_sa_stasom
Kremati kolač s višnjama zvijezda je profila kuvajte_sa_stašom na Instagramu, a u nastavku pronađite još zvjezdanih recepata koji će uljepšati uskrsni stol.
Dobar tek!