Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da se tijesto digne i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.

Sastojci za brze kiflice:

(za 16 komada manjih kiflica)

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 125 g svježeg sira (kremastijeg, može i ricotta/skuta)
  • 1 jaje
  • 50 ml maslinova ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 3 žličice praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • sjemenke za posipavanje

Brze kiflice - priprema:

  1. U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir pa sve još jednom dobro izmiješajte.
  2. U manju zdjelicu odvojite bjelanjak (žumanjak ostavite za premazivanje), izlupajte ga vilicom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm pa ga izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjkom koji ste izmiješali sa žlicom mlijeka. Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama.
  4. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 min.
  5. Kad kiflice izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite, na taj način spriječit ćete da se osuše i stvrdnu.

Inspirirajte se ostalim receptima za kiflice različitih okusa: 

"Ovo se mora probati": Recept za putar kiflice koje su dobrodošle na svakom slavlju Recept za fantastične kiflice s premazom koji ih čini rumenima i tako slasnima Kiflice od krumpira s kremastim nadjevom toliko su ukusne da mogu zamijeniti ručak Recept za najmekše kiflice za manje od sedam eura, a dobile su pohvale i od pekara Recept za kiflice s jogurtom savršene kao prilog, ali i lagani obrok Brze kiflice bez kvasca i jaja gotove su za pola sata, a tako su mekane i ukusne Recept za super fine kiflice koje se "rade same", a mekane su kao putar

Dobar tek!