Gljive su jedna od prvih asocijacija na jesen, a kad se ukomponiraju u okrepljujuće jelo na žlicu, nastaje delicija koja ima sve kriterije za savršeno jelo. Osim što grije dušu i tijelo, gulaš od gljiva priprema se doista brzo, a čak ne trebamo potrošiti ni puno novca kako bismo skuhali jedan veliki lonac.

 

Gulaš od gljiva – sastojci:

  • 250 g smeđih šampinjona (može i bijeli)
  • 250 g bukovača
  • 1 velika glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veliki krumpir
  • 250 ml pasirane rajčice
  • sol, papar, slatka i ljuta mljevena crvena paprika, lovorov list, peršin, ružmarin
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • maslac

Gulaš od gljiva – priprema:

  1. Gljive očistite četkicom, šampinjone narežite na željenu veličinu, a bukovače možete lomiti rukama.
  2. Na maslacu u dubokoj zdjeli prepržite sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mrkvu narezanu na kolute. Nakon nekoliko minuta dodajte gljive i krumpir narezan na kockice. Podlijte s 250 ml temeljca i začinite. Nemojte dodavati puno tekućine jer će gljive pustiti dosta vode.
  3. Nakon 15 minuta dodajte pasiranu rajčicu pa kuhajte oko 30 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Krumpir bi se tijekom kuhanja trebao raspasti i zgusnuti jelo. Ako volite rjeđi gulaš, dodajte još temeljca.
  4. Poslužite uz svježi kruh i žlicu vrhnja.

Savjet: Ako gulaš nije dovoljno gust, pomiješajte jednu žlicu brašna sa 100 ml vruće vode pa dodajte u gulaš i dobro promiješajte. Jelo odlično funkcionira i s povrtnim temeljcem.

U nastavku možete pronaći još ukusnih recepata na žlicu. 

Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja Ručak za 20-ak kuna: Recept za zasitno varivo koje se radi "ni od čega" Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Dobar tek!