Ništa ne može nadmašiti tradicionalnu domaću hranu, ti okusi i mirisi uvijek bude najljepše osjećaje i često nas vraćaju u djetinjstvo. Tradiciju je lijepo održavati, pa tako i tradicionalnu kuhinju u koju, na našim prostorima, svakako spadaju i mirisne pogače koje se rade od najjednostavnijih sastojaka.
Najfinije su pogače one najjednostavnije, a recept za jednu takvu nenadmašnu pogaču pronašli smo kod food blogerice Dragice Marković iz Srbije, na Instagramu poznate i kao mamita_dane_i_jodze. Dragica živi na selu i na svom Instagramu promovira očuvanje tradicije i običaja, kao i ljepote sela. Prava je majstorica u spravljanju domaćih jela, a posebno nas je oduševila Ljiljina lisnata pogača.
Kada neki dragi ljudi odu iz vašeg života, uvijek ostaju neki lijepi trenuci da ih se sjećamo. Tako i ova pogača zaslužuje da se zove Ljiljina jer ona je uvijek znala napraviti je i ponijeti kad pođe u goste. Žena koja je umjela dočekati i ispratiti onako kako svaka domaćinska kuća u Srbiji zna i umije, napisala je Dragica Marković uz recept za Ljiljinu lisnatu pogaču koji donosimo u nastavku.
Ljiljina lisnata pogača – sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 1 kockica kvasca
- 1 žlica soli
- 1 žlica šećera
- 2 jaja + 1 bjelanjak (žumanjak za premazivanje)
- 3 žlice ulja
- ½ praška za pecivo
- 1 čaša jogurta
- 850 g brašna
- 200 g margarina
Ljiljina lisnata pogača – priprema:
- U mlako mlijeko dodajte kvasac, šećer, sol, ulje, jaja, čašu jogurta i prašak za pecivo te zamijesite tijesto. Ostavite da se tijesto udvostruči, oko sat vremena.
- Podijelite tijesto u dvije loptice, jednu težine 900 grama, a drugu 700 grama. Lopticu od 900 grama rastanjite u obliku pravokutnik, premažite omekšanim margarinom i uvijte u roladu. Škarama ili oštrim nožem sijecite pužiće debljine 2 cm.
- Pužiće redajte u krug unutar protvana tako da preklapate svaki pužić napola kao na fotografiji. Drugi dio tijesta isto rastanjite u pravokutni oblik i premažite ostatkom rastopljenog margarina.
- Gornju polovicu tijesta izrežite kotačićem za rezanje tijesta na rebrasto. Uvijte u roladu i ubacite u središnji dio pogače.
- Premažite žumanjkom i pospite sezamom te pustite da odstoji 30 minuta. Pogaču pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Na profilu mamita_dane_i_jodze na Instagramu pronađite još recepata za tradicionalna slana i slatka jela, a isprobajte i recepte u nastavku:
Dobar tek!