Ništa ne može nadmašiti tradicionalnu domaću hranu, ti okusi i mirisi uvijek bude najljepše osjećaje i često nas vraćaju u djetinjstvo. Tradiciju je lijepo održavati, pa tako i tradicionalnu kuhinju u koju, na našim prostorima, svakako spadaju i mirisne pogače koje se rade od najjednostavnijih sastojaka.

Najfinije su pogače one najjednostavnije, a recept za jednu takvu nenadmašnu pogaču pronašli smo kod food blogerice Dragice Marković iz Srbije, na Instagramu poznate i kao mamita_dane_i_jodze. Dragica živi na selu i na svom Instagramu promovira očuvanje tradicije i običaja, kao i ljepote sela. Prava je majstorica u spravljanju domaćih jela, a posebno nas je oduševila Ljiljina lisnata pogača.

Recept za Ljiljinu lisnatu pogaču - 3 Ljiljina lisnata pogača spravlja se od najjednostavnijih sastojaka (Foto: Instagram@mamita_dane_i_jodze)

Kada neki dragi ljudi odu iz vašeg života, uvijek ostaju neki lijepi trenuci da ih se sjećamo. Tako i ova pogača zaslužuje da se zove Ljiljina jer ona je uvijek znala napraviti je i ponijeti kad pođe u goste. Žena koja je umjela dočekati i ispratiti onako kako svaka domaćinska kuća u Srbiji zna i umije, napisala je Dragica Marković uz recept za Ljiljinu lisnatu pogaču koji donosimo u nastavku.

Ljiljina lisnata pogača – sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 jaja + 1 bjelanjak (žumanjak za premazivanje)
  • 3 žlice ulja
  • ½ praška za pecivo
  • 1 čaša jogurta
  • 850 g brašna
  • 200 g margarina

Recept za Ljiljinu lisnatu pogaču - 2 Pogača se peče na 200 stupnjeva oko pola sata (Foto: Instagram@mamita_dane_i_jodze)

Ljiljina lisnata pogača – priprema:

  1. U mlako mlijeko dodajte kvasac, šećer, sol, ulje, jaja, čašu jogurta i prašak za pecivo te zamijesite tijesto. Ostavite da se tijesto udvostruči, oko sat vremena.
  2. Podijelite tijesto u dvije loptice, jednu težine 900 grama, a drugu 700 grama. Lopticu od 900 grama rastanjite u obliku pravokutnik, premažite omekšanim margarinom i uvijte u roladu. Škarama ili oštrim nožem sijecite pužiće debljine 2 cm.
  3. Pužiće redajte u krug unutar protvana tako da preklapate svaki pužić napola kao na fotografiji. Drugi dio tijesta isto rastanjite u pravokutni oblik i premažite ostatkom rastopljenog margarina.
  4. Gornju polovicu tijesta izrežite kotačićem za rezanje tijesta na rebrasto. Uvijte u roladu i ubacite u središnji dio pogače.
  5. Premažite žumanjkom i pospite sezamom te pustite da odstoji 30 minuta. Pogaču pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta.

Recept za Ljiljinu lisnatu pogaču - 5 Mirisna, domaća Ljiljina lisnata pogača oduševljava i izgledom (Foto: Instagram@mamita_dane_i_jodze)

Na profilu mamita_dane_i_jodze na Instagramu pronađite još recepata za tradicionalna slana i slatka jela, a isprobajte i recepte u nastavku:

Focaccia s maslinama Recept za focacciu: Pogača kao stvorena za slani doručak koju mnogi vole više od pizze

Bur-kifle Domaće bur-kifle: Traženi recept od vrlo jednostavnih sastojaka

Lisnata pita s piletinom Piletina, sir i lisnato tijesto: Recept za pitu kojoj nećete moći odoljeti

Slika nije dostupna Gotova za tren! Recept za slasnu lisnatu savijaču sa sirom i šunkom

Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere

Putar kiflice blogerice Biljane Samardžić "Ovo se mora probati": Recept za putar kiflice koje su dobrodošle na svakom slavlju

Kiflice sa sirom i majonezom Recept za fantastične kiflice s premazom koji ih čini rumenima i tako slasnima

Pita s maslacem Recept za "praznu" pitu s tako malo sastojaka i tako puno okusa

Peciva sa svinjskom masti Bez čekanja, jeftina i tako ukusna: Recept za peciva sa svinjskom masti

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju