Njoki, bolonjez, bešamel i sir – kombinacija je koja će zasigurno oduševiti velike i malene. Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo ljeto gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.
Njoki s bolonjezom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vrijedi napraviti i svježi bolonjez pa pripremu nastaviti prema receptu.
Kremaste njoke s bolonjezom – sastojci:
- 400 g njoka
- 300 g mljevenog mesa po izboru
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 250 ml pasirane rajčice
Za domaći dodatak za bolonjez:
- Žlica brašna
- Dvije žličice mljevene paprike
- Sol, papar, origano, bosiljak, lovorov list
- 200 ml vode
Za bešamel:
- 70 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 600 ml mlijeka
- Sol, papar, muškatni oraščić
- 150 g parmezana
Kremaste njoke s bolonjezom – priprema:
- Pripremite varijantu bolonjeza. Na malo ulja prepržite luk i češnjak, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno sjeckanu mrkvu pa podlijte s malo vode ili temeljca. Nakon pola sata dodajte mješavinu brašna, mljevene paprike, začina i vode. Kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasiranu rajčicu pa kuhajte još 15 minuta.
- Skuhajte njoke, pomiješajte ih s bolonjezom i prebacite u posudu za pećnicu.
- Pripremite bešamel. Na malo maslaca dodajte brašno i kratko ga prepržite dok ne zamiriše. Maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa miješajte sve dok se ne zgusne.
- Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
U nastavku pronađite ideju za još ukusnih recepata s tjesteninom i njokama.
Dobar tek!