Veliki petak, poznat i kao Petak Muke Gospodnje, jedan je od najsvetijih dana u kršćanskom kalendaru. To je dan kad se Crkva sjeća Kristove muke, osude, smrti i polaganja u grob. U tišini, postu i molitvi, vjernici razmatraju najveću žrtvu ljubavi – Isusovu smrt na križu radi spasenja svijeta.

Baš zato se na Veliki petak uvijek postilo – a mnogi su na taj dan jeli samo posnu pogaču od bijelog brašna i pili vodu. Tu bi istu pogaču u nekim krajevima Hrvatske vjernici stavili u uskrsnu košaru i na Veliku subotu je nosili na blagoslov hrane, a nakon povratka iz crkve ju poslužili uz šunku, jaja i ostale uskrsne delicije.

Iako je tradicionalna pinca središnji dio uskrsne košare, u košaru su mnogi stavljali i komad posne pogače bez kvasca.

Recept za takvu pogaču možete pronaći u nastavku. 

U anketi nam recite koji kolač ste pravili za Uskrs? 

Važna tradicija: Zašto je uskrsni doručak toliko poseban? Donosimo recept za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele, vrijedi ga spremiti Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja? Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama

Sretan Uskrs!