Veliki petak, poznat i kao Petak Muke Gospodnje, jedan je od najsvetijih dana u kršćanskom kalendaru. To je dan kad se Crkva sjeća Kristove muke, osude, smrti i polaganja u grob. U tišini, postu i molitvi, vjernici razmatraju najveću žrtvu ljubavi – Isusovu smrt na križu radi spasenja svijeta.
Baš zato se na Veliki petak uvijek postilo – a mnogi su na taj dan jeli samo posnu pogaču od bijelog brašna i pili vodu. Tu bi istu pogaču u nekim krajevima Hrvatske vjernici stavili u uskrsnu košaru i na Veliku subotu je nosili na blagoslov hrane, a nakon povratka iz crkve ju poslužili uz šunku, jaja i ostale uskrsne delicije.
Iako je tradicionalna pinca središnji dio uskrsne košare, u košaru su mnogi stavljali i komad posne pogače bez kvasca.
Recept za takvu pogaču možete pronaći u nastavku.
Posna pogača - sastojci:
- 750 g brašna ( tip 500)
- 200 ml jogurta
- 300 ml mineralne vode
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
Posna pogača - priprema:
- U duboku posudu stavite brašno. Dodajte sol i prašak za pecivo pa sve dobro promiješajte.
- Dodati jogurt i mineralnu vodu pa zamijesiti tijesto.
- Mijesiti oko 10 minuta, sve dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete mekano i ljepljivo tijesto.
- Prebaciti tijesto na radnu plohu, dodati još brašna i nastaviti mijesiti sve dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto stavite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i posuli s malo brašna.
- Tijesto lagano stisnuti rukama kako biste dobili oblik pogače.
- Po cijeloj površini vilicom napravite udubljenja za karakterističan izgled.
- Pogaču pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta, a onda smanjite temperaturu pećnice na 180 pa pecite još 15 minuta.
- Pogaču umotajte u krpu dok ne omekša.
U anketi nam recite koji kolač ste pravili za Uskrs?