Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Posna pogača bez kvasca: Odličan recept kao zamjena za kruh

18. travnja 2025 Piše Zadovoljna.hr
Posnu pogaču bez kvasca neki su stavljali u uskrsnu košaru
Posnu pogaču bez kvasca neki su stavljali u uskrsnu košaru (Foto: Shutterstock)

Ovisno o regiji u Hrvatskoj i tradiciji toga kraja, uskrsna košara uvijek je sadržavala i komad posne pogače ili domaćeg kruha.

Veliki petak, poznat i kao Petak Muke Gospodnje, jedan je od najsvetijih dana u kršćanskom kalendaru. To je dan kad se Crkva sjeća Kristove muke, osude, smrti i polaganja u grob. U tišini, postu i molitvi, vjernici razmatraju najveću žrtvu ljubavi – Isusovu smrt na križu radi spasenja svijeta.

Baš zato se na Veliki petak uvijek postilo – a mnogi su na taj dan jeli samo posnu pogaču od bijelog brašna i pili vodu. Tu bi istu pogaču u nekim krajevima Hrvatske vjernici stavili u uskrsnu košaru i na Veliku subotu je nosili na blagoslov hrane, a nakon povratka iz crkve ju poslužili uz šunku, jaja i ostale uskrsne delicije.

Postite li na Veliki petak?

glasova:

Iako je tradicionalna pinca središnji dio uskrsne košare, u košaru su mnogi stavljali i komad posne pogače bez kvasca.

Recept za takvu pogaču možete pronaći u nastavku. 

Posna pogača - sastojci:

  • 750 g brašna ( tip 500)
  • 200 ml jogurta
  • 300 ml mineralne vode
  • 1 žlica soli
  • 1 prašak za pecivo

Posna pogača - priprema:

  1. U duboku posudu stavite brašno. Dodajte sol i prašak za pecivo pa sve dobro promiješajte.
  2. Dodati jogurt i mineralnu vodu pa zamijesiti tijesto.
  3. Mijesiti oko 10 minuta, sve dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete mekano i ljepljivo tijesto.
  4. Prebaciti tijesto na radnu plohu, dodati još brašna i nastaviti mijesiti sve dok ne dobijete glatko tijesto.
  5. Tijesto stavite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i posuli s malo brašna.
  6. Tijesto lagano stisnuti rukama kako biste dobili oblik pogače.
  7. Po cijeloj površini vilicom napravite udubljenja za karakterističan izgled.
  8. Pogaču pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta, a onda smanjite temperaturu pećnice na 180 pa pecite još 15 minuta.
  9. Pogaču umotajte u krpu dok ne omekša.

U anketi nam recite koji kolač ste pravili za Uskrs? 

Uskrsni doručak Važna tradicija: Zašto je uskrsni doručak toliko poseban? Kruh Donosimo recept za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele, vrijedi ga spremiti Šunka i jaja na Uskrs Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja? Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Pinca Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama

Sretan Uskrs! 

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close