Posnu pogaču bez kvasca neki su stavljali u uskrsnu košaru
Posnu pogaču bez kvasca neki su stavljali u uskrsnu košaru (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Posna pogača bez kvasca: Odličan recept kao zamjena za kruh

18-04-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ovisno o regiji u Hrvatskoj i tradiciji toga kraja, uskrsna košara uvijek je sadržavala i komad posne pogače ili domaćeg kruha.

Veliki petak, poznat i kao Petak Muke Gospodnje, jedan je od najsvetijih dana u kršćanskom kalendaru. To je dan kad se Crkva sjeća Kristove muke, osude, smrti i polaganja u grob. U tišini, postu i molitvi, vjernici razmatraju najveću žrtvu ljubavi – Isusovu smrt na križu radi spasenja svijeta.

U trendu Limunčići Prefini Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Baš zato se na Veliki petak uvijek postilo – a mnogi su na taj dan jeli samo posnu pogaču od bijelog brašna i pili vodu. Tu bi istu pogaču u nekim krajevima Hrvatske vjernici stavili u uskrsnu košaru i na Veliku subotu je nosili na blagoslov hrane, a nakon povratka iz crkve ju poslužili uz šunku, jaja i ostale uskrsne delicije.

Postite li na Veliki petak?

glasova:

Iako je tradicionalna pinca središnji dio uskrsne košare, u košaru su mnogi stavljali i komad posne pogače bez kvasca.

Recept za takvu pogaču možete pronaći u nastavku. 

Posna pogača - sastojci:

  • 750 g brašna ( tip 500)
  • 200 ml jogurta
  • 300 ml mineralne vode
  • 1 žlica soli
  • 1 prašak za pecivo

Posna pogača - priprema:

  1. U duboku posudu stavite brašno. Dodajte sol i prašak za pecivo pa sve dobro promiješajte.
  2. Dodati jogurt i mineralnu vodu pa zamijesiti tijesto.
  3. Mijesiti oko 10 minuta, sve dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete mekano i ljepljivo tijesto.
  4. Prebaciti tijesto na radnu plohu, dodati još brašna i nastaviti mijesiti sve dok ne dobijete glatko tijesto.
  5. Tijesto stavite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i posuli s malo brašna.
  6. Tijesto lagano stisnuti rukama kako biste dobili oblik pogače.
  7. Po cijeloj površini vilicom napravite udubljenja za karakterističan izgled.
  8. Pogaču pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta, a onda smanjite temperaturu pećnice na 180 pa pecite još 15 minuta.
  9. Pogaču umotajte u krpu dok ne omekša.

Dobar tek!

U anketi nam recite koji kolač ste pravili za Uskrs? 

Uskrsni doručak Važna tradicija: Zašto je uskrsni doručak toliko poseban? Kruh Donosimo recept za najhrskaviji i najmekši kruh iz zdjele, vrijedi ga spremiti Šunka i jaja na Uskrs Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja? Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Pinca Recept za pincu star 100 godina koji odolijeva novim verzijama

Sretan Uskrs! 

Pročitaj još
Pročitaj još