U posljednjih desetak godina meksička je hrana zavladala jelovnicima i hrvatskih domaćinstava. Ne samo da odlazimo u meksičke restorane ili naručujemo hranu iz njih, već sve više pripremamo obroke nadahnute okusima iz ove zemlje u Sjevernoj Americi.
Tortilja je kraljica meksičke hrane. S njom se radi većina obroka – od tortilja čipsa koji se poslužuje sa salsom do buritoa, tacoa i sličnih jela. Pritom treba znati da se u stotinu grama obične pšenične tortilje nalazi otprilike 300 kalorija.
Ako pazite na unos ugljikohidrata i količinu hrane koju konzumirate, tortilja se vrlo lako može zamijeniti listovima hrskave zelene salate poput kristalke. Listovi zelene salata mogu se napuniti brojnim punjenjima, a u sto grama nalazi se svega 15-ak kalorija.
Zelena salata je i puna vode, pa hrana obogaćena ovom namirnicom odlično osvježava i rashlađuje. Dobro je rješenje u vrući ljetni dan kada nam se ne pali štednjak ili pećnica.
Sastojci za hrskavi proteinske zalogaje sa salatom:
- 1 konzerva tune
- 1 manja konzerva kukuruza šećerca
- 1 rotkvica
- ½ svježeg krastavca
- ¼ ljubičastog luka
- sol i papar po želji
- kiselo vrhnje
- listovi zelene salate
- malo limunova soka
Priprema:
- Dobro operite zelenu salatu, osušite je i natrgajte je (ili narežite) na veličinu koju vama odgovara.
- Ocijedite tunu od ulja ili vode iz konzerve. Začinite sa solju i paprom.
- U tunu dodajte sitno nasjeckani luk, rotkvice, svježi krastavac i ocijeđeni kukuruz šećerac.
- Smjesom napunite listove zelene salata.
- 5. Sve zajedno prelijte s malo kiselog vrhnja i pokapajte s limunovim sokom.
Savjet plus:
Umjesto tune možete upotrijebiti grah, slanutak ili slične mahunarke iz konzerve koji ne zahtijevaju termičku obradu. Hrskave zalogaje od zelene salata možete začiniti meksičkom salsom te ukrasiti s umakom guacamoleaom ili samo svježim avokadom. Ovo je recept u kojoj možete dodati povrće po želji koje trenutno imate u hladnjaku poput rajčica, paprika, mrkvi, stapki celera i sličnih namirnica.
Inspirirajte se i ostalim receptima za ukusni i brzi ručak:
Dobar tek!