Koji su vaši najdraži božićni kolači? Uz medenjake, linzere, vanilin kiflice, londonere i krešente, mnogi će od nas na popis staviti i raspucance. Mali kolačići ugodni su oku, prhki i ukusni, a priprema je zaista jednostavna.
Kako bismo raspucance obojili bojama Božića, u klasičnu smjesu stavili smo i žlicu jestive crvene boje. Tako smo dobili oku ugodne i baš posebne keksiće koji će uljepšati blagdanski stol.
Red velvet raspucanci kombinacija su poznate američke torte s crvenim biskvitom i tradicionalnih božićnih kolača. Ako vam se svidjela ova kreativna ideja, u nastavku možete pronaći recept.
Red velvet raspucanci – sastojci:
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 150 g rastopljenog maslaca
- 1 vanilin šećer ili jedna žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica crvene jestive boje
- 300 g glatkog brašna
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
- pola praška za pecivo i vrh žličice sode
- šećer u prahu
Red velvet raspucanci – priprema:
- Pomiješajte brašno, prašak, sodu i prstohvat soli. U drugoj zdjeli pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaja, najbolje jedno po jedno. Mokroj smjesi dodajte koricu limuna, vaniliju i crvenu boju. Ako boja nije kvalitetna, trebat će vam više od jedne žlice za jarku crvenu boju.
- Pomiješajte suhe i mokre sastojke u kompaktnu smjesu pa je stavite u hladnjak na najmanje dva sata.
- Izvadite smjesu i oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između kuglica kako se ne bi zalijepile pri pečenju.
- Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
- Neka se ohlade u plehu prije nego što ih prebacite u kakvu dekorativnu božićnu zdjelu.
Ako ste u potrazi za još ukusnih i jednostavnih recepata, možete ih pronaći u nastavku:
Dobar tek!