Recept je star, vrlo star i provjereno dobar. Sočniju i čokoladniju Sacher tortu nisam probala i meni je najdraža - možda i od svih torti

Zrinjevac je po treći bio domaćin najslađeg hrvatskog festivala 'Slatki gušti'. Ove godine na festivalu je sudjelovao rekordan broj izlagača koji su predstavili samo najbolje iz svoje ponude.

Zadovoljna.hr pridružila se najslađem sajmu u gradu i okupila poznate blogerice koje su u radionici pokazale svoja umijeća u izradi slastica.

Jedan takav je i Sacher torta koju, uz ostale recepte, možete pronaći na blogu Sweetheart.

 

Sastojci (za kalup promjera 24 ili 26 cm) za sacher tortu:

  • 4 jaja - odvojeno bjelanjci i žumanjci
  • 160 g šećera
  • 160 g maslaca
  • 200 g čokolade - otopljena
  • 110 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Mrvica soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Džem od marelica - nekoliko žlica

Sacher torta - priprema:

  1. Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svjetlo-žuti i pahuljasti.
  2. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) in opet izmiksajte.
  3. Čokoladu otopite na pari i dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte.
  4. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte.
  5. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije.
  6. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu.
  7. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena.
  8. Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka, tj. lagano topla.
  9. Zatim je prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom, tako sam ja). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom.
  10. Stavite je u frižider da se džem stisne.
  11. Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u frižider da se džem stisne.

Ako želite, možete je prelijati čokoladnom glazurom:

  • 100 g čokolade
  • 70 g maslaca

Na pari otapajte čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.

Isnpirirajte se i osatlim receptima za čokoladne slastice:

Tart od keksa: Brzi recept za fini kolač koji je gotov kad kažete "keks" Kao stvorena za blagdanski stol: Jednostavna, a bogata čokoladna torta koja će očarati najmilije Fantastična torta od keksa i čokolade koja se radi bez jaja, brašna i pećnice Recept za sočni kolač s čokoladom i borovnicama koji može biti doručak i desert Jednostavno, a tako fino: Brzi kolač od jogurta s najslađim dodatkom Recept za čokoladnu mileram tortu koja osvaja na prvi zalogaj Trostruka čokolada: Recept za najčokoladniji i najsočniji brownie Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije S njom ne možete fulati: Recept za prefinu tortu od čokolade i badema Hrskavo, a tako kremasto: Recept za neodoljivi tart s malinama i čokoladom