Recept je star, vrlo star i provjereno dobar. Sočniju i čokoladniju Sacher tortu nisam probala i meni je najdraža - možda i od svih torti

Zrinjevac je po treći bio domaćin najslađeg hrvatskog festivala 'Slatki gušti'. Ove godine na festivalu je sudjelovao rekordan broj izlagača koji su predstavili samo najbolje iz svoje ponude.

Zadovoljna.hr pridružila se najslađem sajmu u gradu i okupila poznate blogerice koje su u radionici pokazale svoja umijeća u izradi slastica.

Jedan takav je i Sacher torta koju, uz ostale recepte, možete pronaći na blogu Sweetheart.

Sastojci (za kalup promjera 24 ili 26 cm):
- 4 jaja - odvojeno bjelanjci i žumanjci
- 160 g šećera
- 160 g maslaca
- 200 g čokolade - otopljena
- 110 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Mrvica soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Džem od marelica - nekoliko žlica

Priprema:
1. Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svjetlo-žuti i pahuljasti.

2. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) in opet izmiksajte.

3. Čokoladu otopite na pari i dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte.

4. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte.

5. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije.

6. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu.

7. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena.

8. Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka, tj. lagano topla.

9. Zatim je prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom, tako sam ja). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom.

10. Stavite je u frižider da se džem stisne.

11. Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u frižider da se džem stisne.

Ako želite, možete je prelijati čokoladnom glazurom:
- 100 g čokolade
- 70 g maslaca

Na pari otapajte čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.