Kod stavljanja dodataka u džin-tonik možete pustiti maštu na volju no ipak nije na odmet pročitati stražnju etiketu džina koji ćete koristiti. Svakom ginu je baza borovica no svaka destilerija ima svoj recept pripravljanja ovog pića pa s njom u kombinaciji mogu koristiti razne druge sastojke koji se dodatkom istih u džin tonik mogu dodatno istaknuti.

Tako će se u raznim džinovima na tržištu naći i do nekoliko okusa poput krastavca i ruže u Hendricks džinu, lavande u Aviation, korijandera, ljekovite anđelike te raznog bilja u London Dry Gin-u ili pak limunske trave i crnog papra u Bombay Sapphire East.

Škotski gin Botanist ima čak 31 sastojak pa s njime imate stvarno veliki izbor dodataka s kojima možete istaknuti okus po želji. 

Herbalne note u džinu dolaze do izražaja tek kada se pomiješaju sa nekim drugim pićem i zato je idelan alkohol za izradu koktela

Galerija

Ovo su samo neki prijedlozi dodataka koje možete staviti u svoj džin-tonik, a niže su naše isprobane kombinacije od kojih smo odlučili napraviti sladolede.

Džin-tonik sladoledi različitih okusa - 3
Aromatizirani džin-tonici (Foto: Sandro Sklepić)

Svježe bilje po nekoliko listića: bosiljak, menta, melisa, ružmarin, korijander, limunska trava

Sušeno bilje: hibiskus, kamilica, jasmin, lavanda, perzijske sušene ružice, sladić (korjen), razni mješani čajevi s voćnim notama s kojima se mogu aromatizirati tonici

Voće i povrće po nekoliko kriški: krastavac, limeta, kumkvat, naranča, jabuka, badem

Začini: vanilija (štapić), cimet (štapić), zvjezdani anis, crveni ili ružičasti papar, crni papar (u zrnu), borovica, kardamom

Isprobane kombinacije koje su nas oduševile:

1. Džin-tonik s pupoljcima ili laticama ruže i ružičastim paprom
2. Džin-tonik s krastavcem
3. Džin-tonik s narančinom korom i anisom
4. Džin-tonik s mješavinom voćnog čaja
5. Džin-tonik s mješavinom voćnog čaja
6. Džin-tonik klasik- s limunom

Za izradu sladoleda:

U aromatizirane džin tonike dodajte malo šećernog ili agavinog sirupa te ih prelijte u kalupe za sladoled. Ostavite u zamrzivaču na 4 sata i uživajte u smrznutim džin-tonicima.

U ostatke spravljenih džin tonika dodajte još malo tonika (kako bi se bolje i lakše zamrznule) te ih smrznite u kockice leda kako bi uvijek bile spremne kada vam dolaze prijateljice. Kockice leda netom prije posluživanja zalijte s još malo džina i tonika te odmah poslužite. Može li jednostavnije, a finije?

Džin-tonik sladoledi različitih okusa - 4
Sladoled od džin-tonika s kardamomom i borovicama (Foto: Sandro Sklepić)