Broj oboljelih u Hrvatskoj od koronavirusa raste i u subotu je prošao brojku od 200 zbog čega nadležne službe donose niz mjera kojima žele spriječiti širenje virusa.

Donesena je, između ostalog, odluka da se prekida međugradski autobusni i željeznički promet, a sve kako bi se spriječio porast broja zaraženih.

Više od 14.000 osoba je u samoizolaciji, njih 90 je u karanteni, a među oboljelima tri osobe su na respiratorima.

I dok bi ove brojke svima trebale biti poticaj da ostanu u svojim domovima, pojedinci u samoizolaciji ne poštuju upute što omogućava da se epidemija nekontrolirano širi.Tu su i oni koji i dalje ležerno gledaju na cjelokupnu situaciju i ne slušaju svakodnevne apele stručnjaka.

Korona virus, ilustracija Alo, frajeru, razumijem da misliš da ti korona ne može ništa, ali ubit ćeš nečiju baku. OSTANI DOMA!

No, svi oni koji već nisu, sada bi trebali shvatiti da se naši životi mijenaju i nužno je da vrijeme provodimo u zatvorenim prostorima.

Ljudi ostanite doma. Ne izlazite iz kuća. Osim onih koji moraju ići na posao, apel je i jutros upućen svima, a mi ga prenosimo.

"NE GLEDAMO FILM"

Ne gledamo film, nego je ovo naša stvarnost. Vidjela sam građane kako se okupljaju. Ako želimo korona parti imat ćemo ga, ali mislim da ne želimo.

Korona parti izgledat će tako da će stariji završiti kao teško bolesni, na respiratoru. U Klinici primamo sve veći broj ljudi. Sada na naplatu dolaze odlasci na na skijanja, nejavljanja i nepridržavanja pravila samoizolacije, rekla je u subotu ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić.

POTEZ KOJI SPAŠAVA ŽIVOTE

Njezine riječi imajte na umu svaki put kada pomislite da koronavirus neće na vas ili da baš vaš odlazak na Jarun neće imati nikakav utjecaj na trenutnu situaciju. Na svima nama je da budemo odgovorni, a ostanak doma postao je potez kojim spašavamo živote.

Vrijeme u domu iskoristite za učenje nečeg novog, druženje s obitelji... Naučite kuhati neka nova jela, presložite ormar kao nikad dosad, neka vaša kuhinja i kupaonica zablistaju, osmislite igre za vaše najmlađe, crtajte, pjevajte, pišite, vježbajte - u kući naravno...

A onda kada sve ovo prođe bit će vremena i za druženja, šetnje, zagrljaje, poljupce... Sve ćemo stići nadoknaditi ako sad ostanemo doma.

U nastavku pogledajte neke korisne linkove, sitnice koje će vam pomoći na tom putu da budete odgovorni - ako već ne zbog sebe, onda zbog drugih:

Slika nije dostupna Dijete stalno kod kuće: Kako se prilagoditi novoj situaciji?

Slika nije dostupna Popis za trgovinu: Što nam je sve potrebno za 14 dana samoizolacije?

Slika nije dostupna Pomažu li gumene rukavice? Koraci koji stvarno umanjuju rizik od koronavirusa

Slika nije dostupna Možemo mi to: Pet koraka koji pomažu da se pravilno socijalno distanciramo

Slika nije dostupna Radite kod kuće? S ovih sedam poteza olakšajte si situaciju

Slika nije dostupna Kako pregraditi dio doma za rad ili online nastavu sa stvarima koje već imate kod kuće?

Slika nije dostupna Koronavirus i trudnoća: Što trudnice trebaju znati i korak koji moraju napraviti

Slika nije dostupna Zaštita vaših najbližih: Tri stvari na koje biste trebali pripaziti u kupaonici

Balkon zbog kojeg je lakše podnijeti boravak u kući Ma, bombončić: Sa samo pet sitnica pretvorite balkon u mjesto zbog kojeg je lakše ostati doma

Slika nije dostupna Sedam savjeta za brigu o kućnim ljubimcima tijekom pandemije koronavirusa

Tjestenina s graškom i sirom Lagani recepti: Pet brzih jela koja možete pripremiti s graškom

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju