No, znate li u čemu je razlika?
Post znači da se može samo jednom u danu najesti do sitosti, uz eventualno manji obrok ujutro i navečer, dok nemrs označava odricanje od mesa i mesnih juha, ali bez ograničenja u količini hrane. Pepelnica i Veliki petak su jedini dani kada vrijedi i jedno i drugo pravilo zajedno.
Naše bake su u dane posta pripremale jednostavna, ali zasitna jela od onoga što su imale pri ruci – krumpira, graha, povrća, ribe, riže i tijesta. Ova pravila, tradicionalno, ne vrijede za trudnice, dojilje i bolesnike.
Danas vam donosimo prijedlog cjelovitog menija ako sutra postite.
Predjelo: Krem juha od povrća
Ako u kremastu juhu ne dodate vrhnje, već razno povrće, ona će čuvati vaše zdravlje, a još je i pogodna za ručak ako postite.
Glavno jelo: Kremasti rižoto od gljiva
Vegetarijanci kažu da je ovo prava delicija, a brzina pripreme, pristupačnost namirnica i bogatstvo okusa, jedan je od razloga zašto bi se ovo slasno jelo moglo češće način na vašem stolu. Prilika da ga napravite može biti i dan posta.
Desert: Posni kolač s višnjama
U ovom kolaču nema ni jaja ni mlijeka, a tako je ukusan. Odličan je čak i nekoliko dana nakon što ga pripremite, stoga ako postite možete uzeti maleni komad, a sutradan uživati u okusu kolača uz popodnevnu kavu.
U nastavku možete pronaći još recepata za post i nemrs.
Dobar tek!