Ali iskusne domaćice kažu da se u tijesto može dodati tajni sastojak s kojim niti jedna breskvica neće popucati tijekom pečenja.
Zašto breskvice pucaju?
Najčešći uzroci pucanja breskvica su presuho tijesto, prevelika količina brašna previsoka temperatura pečenja i neujednačen omjer sastojaka (jaja, masnoće i tekućine).
Dodavanje male količine mljevenih oraha u tijesto (dovoljna je već jedna žlica) ima važnu tehnološku ulogu i uz ovaj mali trik breskvice vam sigurno neće popucati.
Orasi vežu vlagu, omekšavaju strukturu tijesta, sprječavaju pretjerano zatezanje brašna te daju blagu elastičnost tijekom pečenja. Zbog toga se tijesto ravnomjernije širi, ne puca i ostaje glatko čak i nakon punjenja.
Važno je naglasiti da se orasi ne dodaju zbog okusa, već zbog strukture tijesta. Njihov okus u konačnom kolaču gotovo se i ne osjeti, ali razlika u teksturi je itekako vidljiva.
Breskvice su kolač koji traži strpljenje, ali uz jedan mali trik – žlicu mljevenih oraha u tijestu – mogu ispasti savršeno glatke, mekane i bez ijedne pukotine.
Pročitajte naš recept za breskvice.
Pročitajte savjete najbolje slastičarke u Hrvatskoj za suhe kolače.
Tražite još ideja za blagdanske kolače?
Pročitajte naš popis recepata za božićne kolače.
Još niste pronašli ono što ste tražili?
Inspirirajte se našim bogatim popisom sa preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.