U nastavku možete provjeriti zašto se javlja zeleni rub i kako spriječiti da se pojavi.
Zašto se javlja zeleni rub?
Zeleni rub oko žumanjka nastaje zbog kemijske reakcije između željeza u žumanjku i sumpora u bjelanjku koji se oslobađa tijekom kuhanja.
Kada jaje kuhamo predugo, žumanjak postane previše suh i u njemu dolazi do reakcije koja uzrokuje stvaranje sulfida željeza. Ova tvar ima zelenkastu boju koja se taloži oko rubova žumanjka.
Ova reakcija obično nastaje kada jaja kuhamo duže nego što bismo trebali, obično više od 12 minuta. Osim toga, ako se jaja brzo ohlade, možete spriječiti da dođe do ove reakcije, jer hlađenje zaustavlja kemijski proces.
Kako spriječiti zeleni rub?
Ne kuhajte jaja predugo
Ključ za izbjegavanje zelenog ruba je pravilno kuhanje jaja. Najbolje je kuhati jaja 9-12 minuta. Idealno vrijeme kuhanja za tvrdo kuhana jaja je oko 10 minuta, što omogućava da žumanjak bude čvrst, ali ne previše suh.
Provjerite kako savršeno skuhati jaja.
Hladna voda nakon kuhanja
Jedan od najvažnijih savjeta je da odmah nakon kuhanja stavite jaja u hladnu vodu. Hlađenje jaja u vodi odmah nakon kuhanja pomaže da se zaustavi proces kuhanja i smanji rizik od nastanka zelenog ruba.
Je li sigurno jesti jaja s zelenim rubom?
Iako zeleni rub oko žumanjka može biti neugledan, takva jaja su sigurna za jelo. Osim što nije estetski privlačno, predugo kuhana jaja mogu biti suha i tvrda, pa je preporučljivo da ih kuhate unutar preporučenog vremena.
Provjerite i kako skuhati jaja da ne popucaju, a imamo i trik kako da znate koliko je jaje staro.
Ako ste u potrazi za uskrsnim kolačima provjerite naš bogati popis uskrsnih recepata.
Nakon što ste pravilno skuhali jaja, možete se poslužiti našim idejama kako ih ukrasiti za Uskrs.