Pročitajte savjete kako izbjeći zeleni rub kod kuhanja jaja
Pročitajte savjete kako izbjeći zeleni rub kod kuhanja jaja (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Kako izbjeći zeleni rub oko žumanjka kad kuhamo jaja?

10-04-2025 Piše L.Š.
komentari

Jedan od najčešćih problema prilikom kuhanja tvrdo kuhanih jaja jest pojava zelenog ruba oko žumanjka. Iako ova pojava nije opasna po zdravlje, takva jaja ne izgledaju lijepo kad ih servirate.

U nastavku možete provjeriti zašto se javlja zeleni rub i kako spriječiti da se pojavi.

Zašto se javlja zeleni rub?

Zeleni rub oko žumanjka nastaje zbog kemijske reakcije između željeza u žumanjku i sumpora u bjelanjku koji se oslobađa tijekom kuhanja.

Kada jaje kuhamo predugo, žumanjak postane previše suh i u njemu dolazi do reakcije koja uzrokuje stvaranje sulfida željeza. Ova tvar ima zelenkastu boju koja se taloži oko rubova žumanjka.

Ova reakcija obično nastaje kada jaja kuhamo duže nego što bismo trebali, obično više od 12 minuta. Osim toga, ako se jaja brzo ohlade, možete spriječiti da dođe do ove reakcije, jer hlađenje zaustavlja kemijski proces.

Kako spriječiti zeleni rub?

Ne kuhajte jaja predugo

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Ključ za izbjegavanje zelenog ruba je pravilno kuhanje jaja. Najbolje je kuhati jaja 9-12 minuta. Idealno vrijeme kuhanja za tvrdo kuhana jaja je oko 10 minuta, što omogućava da žumanjak bude čvrst, ali ne previše suh.

Provjerite kako savršeno skuhati jaja. 

Hladna voda nakon kuhanja

Jedan od najvažnijih savjeta je da odmah nakon kuhanja stavite jaja u hladnu vodu. Hlađenje jaja u vodi odmah nakon kuhanja pomaže da se zaustavi proces kuhanja i smanji rizik od nastanka zelenog ruba.

Je li sigurno jesti jaja s zelenim rubom?

Iako zeleni rub oko žumanjka može biti neugledan, takva jaja su sigurna za jelo. Osim što nije estetski privlačno, predugo kuhana jaja mogu biti suha i tvrda, pa je preporučljivo da ih kuhate unutar preporučenog vremena.

Kuhana jaja Ako jaja kuhate previše dugo pojavit će se zeleni rub (Foto: Unsplash)

Provjerite i kako skuhati jaja da ne popucaju, a imamo i trik kako da znate koliko je jaje staro. 

Ako ste u potrazi za uskrsnim kolačima provjerite naš bogati popis uskrsnih recepata. 

Nakon što ste pravilno skuhali jaja, možete se poslužiti našim idejama kako ih ukrasiti za Uskrs. 

Tulipani od jaja Ne mučite se i ne trošite puno novca, u dva poteza napravite najefektniju dekoraciju za Uskrs Pisanice u kupusu i lukovini Ove pisanice izgledaju kao s dizajnerskim potpisom, a tako ih je jednostavno napraviti Pisanice kuhane u crnom vinu bit će ljubičaste sa šljokicama, a bijelome možete dodati jestivu boju i tako bilo koju boju prirodno posuti šljokicama Pisanice s karakterom: Obojite jaja u vinu i uživajte u svjetlucavom rezultatu Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže Bojenje jaja sodom i octom Kako jednostavno obojiti pisanice sodom bikarbonom i octom?

Sretan Uskrs! 

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još