Prhki keksi obvezan su dio svakog božićnog tanjura s kolačima. Kada radimo prhke kekse, zadnje što želimo je da budu žilavi ili prepečeni. Slijedite ove odlične Anjine savjete s preslatkog bloga Sweetheart kako bi vam keksići ispali baš onako kako treba.

1. Sastojci za kekse uglavnom trebaju biti sobne temperature – na taj se način svi sastojci bolje sjedine.

2. Uvijek dodajte prstohvat soli – sol ističe druge okuse.

3. Brašno koje koristite može biti oštro ili glatko, integralno ili bijelo
– pazite samo pri uporabi brašna bez glutena (kukuruzno, bučino, heljdino itd), u tom slučaju dobro je dodati i obično bijelo pšenično brašno, čiji će gluten povezati smjesu i dopustiti keksima da se dignu.

4. Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Možete koristiti i i jedno i drugo – imajte na umu da soda može uzrokovati nešto tamniju boju kod pečenih keksića, a ako želite zamijeniti sodu praškom za pecivo, stavite dvostruko više praška nego sode.



5. Smjesu za keksiće nemojte predugo mijesiti da vam keksi ne bi bili žilavi i tvrdi, cilj su nam mekani i prhki keksići koji se tope u ustima.

6. U osnovno tijesto možete dodavati nasjeckanu čokoladu, suho voće, ribanu koricu limuna ili naranče i razne začine, igrajte se i upoznavajte okuse.



7. Gotovo tijesto uvijek ostavite da se odmori u frižideru, može i preko noći – na taj će se način gluten iz brašna odmoriti i keksići će biti mekši i prhkiji.

8. Kekse uvijek stavljajte u unaprijed zagrijanu pećnicu – ako je uključite tek kada tepsiju s keksima stavite u pećnicu, pečenje će biti mnogo duže, a keksi manje prhki jer im odmah treba visoka temperatura da se dignu i postanu fini, prhki.

9. Kekse je najbolje peći toliko da su im rubovi samo blago zlatne boje, čak i ako je sredina još meka – u suprotnom, može se dogoditi da postanu pretvrdi, presuhi i neukusni.

10. Pečene kekse ostavite da se barem djelomično ohlade na ravnoj površini – tek pečeni keksi izuzetno su krhki i lako pucaju.

Ostale korisne trikove i slatke recepte potražite na blogu Anja kuha.