Postoji itekako dobar razlog zbog kojeg su afričke ljubičice tako popularna sobna biljka. Otporne su i zahvalne za njegu, ne očekuju puno, a puno daju. Sve dok pazite na osnovna i zapravo vrlo jednostavna pravila njihove njege, moći ćete uživati u njihovoj ljepoti uz relativno malo truda.

Galerija Afričke ljubičice lijepo izgledaju u kombinaciji s drugim cvijećem Afričke ljubičice Afričke ljubičice lijepo izgledaju u kombinaciji s drugim cvijećem +7 Afričke ljubičice

Ne previše vode, taman toliko da zemlja bude vlažna, dovoljno prirodne svjetlosti i temperatura slična onoj koja je i nama najugodnija, između 18°C i 24°, uvjeti su koje je nužno zadovoljiti kako bi ova nezahtjevna ljepotica sretno cvala.

Naravno, uz sve osnovne uvjete, našem će cvijeću uvijek dobro doći i dohrana koja će ga potaknuti na još bolji i ljepši rast i cvatnju te osigurati da biljka bude zdravija i otpornija. Kad god je to moguće, najbolje je koristiti prirodnu dohranu, a za gotovo svaki cvijet postoji više zanimljivih trikova i savjeta, na nama je da otkrijemo koji uistinu najbolje i funkcionira te ga i primjenjujemo tijekom brige o biljkama.

Afrička ljubičica Afrička ljubičica (Foto: Living4media)

Nikad nije dobro pretjerivati i miješati previše različitih dodataka, koliko god prirodni i neštetni bili, pa nakon što pronađete dobitnu formulu, nje se i pridržavajte.

Novo isprobajte tek kada vam se čini da biljka više ne reagira jednako dobro na dosadašnju dohranu te je počela pokazivati znakove klonulosti. 

Talog od kave za zdravlje i snagu ljubičica

Savjet koji vam danas donosimo vrlo je praktičan, a vašim bi ljubičicama mogao udahnuti novi život. Naime, izvrstan pomoćnik za zdravlje i bolju cvatnju vaših baršunastih ljepotica mogao bi postati talog od kave.

Talog od kave blago je kiseo i sadrži dušik koji pomaže biljkama da razviju zdravo lišće.

Afričke ljubičice lijepo izgledaju u kombinaciji s drugim cvijećem Afričke ljubičice lijepo izgledaju u kombinaciji s drugim cvijećem (Foto: Living4media)

Bitno je da je riječ o talogu obične crne kave bez ikakvih aroma i aditiva i bez šećera, a evo kako ga možete koristiti kao prirodno gnojivo. 

Razrijedite preostali talog otprilike jednakom (ili malo većom) količinom hladne vode te zalijte time vaše ljubičice najviše jednom tjedno, a najmanje jednom mjesečno.

Afričke ljubičice nisu jedine sobne biljke koje vole kavu, dobro bi na nju mogle reagirati i ciklame, zumbuli i mini ruže, dok nipošto nemojte iskušavati ovaj trik na orhidejama, već se držite kore banane, rižine vode ili pak ljuski jajeta

Afričke ljubičice Afričke ljubičice (Foto: Living4media)

Ovaj sastojak pun vitamina ojačat će vaše nježne ljubičice Afrička ljubičica Afrička ljubičica Afrička ljubičica +6 Afrička ljubičica

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju