Jedan od datuma kada je u katoličkom kalendaru upisano ime Lidija jest i 3. kolovoza pa Lidije tada slave imendan.

Postoje neka ženska imena koja su prije nekoliko desetljeća bila vrlo popularna, dok ih danas roditelji vrlo rijetko daju svojim kćerima, a voljeli bismo da se to promijeni. Jedno od tih imena za koja želimo da vrate staru slavu svakako je Lidija.

To ženstveno ime prvenstveno znači 'rođena od Boga', odnosno 'žena iz Lidije', pokrajine u Maloj Aziji. U korijenu je imena asirska riječ luddi, koja znači 'ljudi'.

Smatra se da ime Lidija potječe iz starohebrejskog jezika ili da je pak izvedeno od starogrčke riječi koja znači 'rođena od boga' ili 'rođena u Lidiji'. Ime ima i druga, slična značenja: 'božja poslanica', 'božja milosnica', 'bezgrešna', 'ona koju je bog poslao da dijeli dobro i pravdu u njegovo ime'.

Osobe koje nose ime Lidija opisuje se kao lijepe, interesantne, dojmljive, inventivne, jasne i autentične.

Lidija je geografski naziv za regiju u zapadnoj Maloj Aziji, odnosno povijesni naziv za kraljevstvo iz željeznog doba, perzijsku satrapiju i za rimsku provinciju. Stanovnici drevne Lidije govorili su lidijskim jezikom, koji je pripadao skupini anatolijskih jezika, odnosno indoeuropskoj jezičnoj porodici.

U doba najvećeg uspona Lidijsko kraljevstvo pod vladavinom Kreza protezalo se preko cijele zapadne Anatolije. Smatra se kako su se najstarije kovanice pojavile upravo u Lidiji oko 660. godine prije Krista.

Lidija se spominje u Homerovoj Ilijadi kao Maionia ili Maeonia, a prema grčkim izvorima, regija je naziv Lidija dobila prema kralju Lidu. U vrijeme cara Dioklecijana Lidija dobiva status rimske provincije. Kasnije je bila pod upravom Bizanta sve dok je u 15. stoljeću nisu osvojili Turci, pa teritorij Jonije postaje dijelom Osmanskog Carstva, odnosno moderne Turske.

Poznate žene koje nose ime Lidija jesu slavna kuharica talijansko-hrvatskog porijekla Lidia Bastianich, spisateljica Lydia Davis, pjevačica Lydia Lunch te Lydia Deetz, fikcijski lik iz filma Bubimir.
 

Nada Kakve su osobe koje nose ime Nada? Blaženka Kakve su osobe koje nose ime Blaženka? Anđela Kakve su osobe koje nose ime Anđela? Marta Kakve su osobe koje nose ime Marta? Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija? Ana Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana? Kristina Kakve su osobe koje nose ime Kristina? Ljubica Kakve su osobe koje nose ime Ljubica? Karmela Otkrijte sve posebnosti imena Karmela Petre slave imendan 29. lipnja Otkrijte kakve su osobe koje nose ime Petra Zdenka Kakve su osobe koje nose ime Zdenka? Antonija Kakve su osobe koje nose ime Antonija? Dijana Kakve su osobe koje nose ime Dijana?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju