Vanilija i mak jedna je od onih kombinacija okusa koja oduševljava na prvi griz, okusni pupoljci od nje bit će u ekstazi! A vaše nepce mogao bi raspametiti i kolač s rozen korama u kojem se savršeno sljubljuju fila s makom i fila od vanilije.

Vanilija-mak rozen kolač radi i food blogerica Ana, na Instagramu poznata pod imenom anina_slatka_slanoteka, a za kolač kaže da je predivnog okusa i jednostavan za napraviti.

Ana se u pripremanju slatkih i slanih jela vodi izjavom američke kolumnistice i novinarke Harriet Van Horne, koja je rekla:

Kuhanje je kao ljubav. Ili se predajete ili ne ulazite u to.

Možda će baš vanilija-mak rozen kolač biti vaša nova ljubav i desert koji ćete iznova željeti pripremati.

Vanilija-mak rozen kolač – sastojci:

  • 1 pakiranje rozen kora (od ukupno 8, Ana ih je iskoristila 7)

Fila s makom:

  • 200 g mljevenog maka
  • oko 70 g mljevenih keksa
  • 120 g šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 150 g maslaca

Vanilija-mak rozen kolač – priprema:

  1. Mlijeko zajedno sa šećerom stavite da se zagrije, pa neka kipi oko 2, 3 minute.
  2. Sklonite sa ringa, dodajte mak, sve zajedno kuhajte još oko jednu minutu.
  3. U vruću filu dodajte maslac, miješajte dok se ne istopi, a zatim dodajte i mljevene kekse.

Fila od vanilije:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 20 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g bijele čokolade
  1. U 300 ml mlijeka dodajte šećer i stavite na laganu vatru da se zagrije, sve dok se šećer ne istopi.
  2. U preostalih 200 ml mlijeka razmutite puding i brašno.
  3. Kipućem mlijeku dodajte smjesu s pudingom, svo vrijeme miješajući dok se ne zgusne, zatim maknite sa štednjaka.
  4. U vruće dodajte maslac i čokoladu.
  5. Miješajte dok se ne istopi, i sve lijepo sjedini.

Savjet plus: Rozen kore punite s mlakim filama, prvo stavljajte filu s makom, a zatim filu od vanilije.
Nakon stavljanja file, prekrijte kolač prozirnom folijom i gore stavite neki teret (kao kod oblatni, da se dobro stegne).
Kolač stavite preko noći u frižider, a sutradan prelijte ganaš od čokolade.

Za ganaš:

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 250 g bijele čokolade
  1. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite sa štednjaka te dodajte čokoladu izlomljenu na kockice.
  2. Ostavite koju minutu, zatim promiješajte i prelijte preko kolača.

Na Aninom Instagram profilu anina_slatka_slanoteka pronađite još slatkih i slanih recepata, a isprobajte i druge recepte s makom i vanilijom:

Recept za tortu od plazme i maka - 3 Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena

Kolač od maka i šumskog voća blogerice Renate s profila detaljživota Kolač od maka i šumskog voća prava je fantazija, a priprema je puno lakša nego što izgleda

Kolač od limuna i maka Recept za kolač od maka i limuna koji oduševljava aromom

Rolice od maka I doručak i desert: Recept za slasne rolice s makom

Kolač s makom, čokoladom i narančom Makoljupci, navalite: Recept za mirisni kolač s makom, čokoladom i narančom

Kolač od bijele čokolade i maka prema receptu blogerice Lidije Đurić - 3 Divota za vidjeti i jesti: Recept za kolač od bijele čokolade i maka

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Kolač s kokosom Recept za sočne kocke s kokosom i kremom od vanilije

Torta s jagodama blogerice Helene Pudić Jedna zdjela, jedan kalup i 20 minuta dovoljno je za ovu brzinsku tortu s jagodama

Kolač od bundeve s kremom od sira Kakvo bogatstvo aroma: Recept za kolač od bundeve s kremom od sira i vanilije

Marijanin kolač s keksom Šlag, puding, voće i keksi: Idealni ljetni kolač po bakinom receptu

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju