Kuhana jaja
Kuhana jaja (Foto: Stockfood)
Zdravlje & prehrana

Koliko dugo mogu stajati kuhana jaja?

22-04-2025 Piše L.Š.
komentari

Sigurni smo da su vaši hladnjaci puni šarenih pisanica, kuhanih jaja i raznih blagdanskih delicija. No, nakon što prođu dani druženja i slavljenja, postavlja se važno pitanje: koliko dugo ta kuhana jaja zapravo mogu stajati u frižideru?

To je pitanje koje se redovito javlja u uskrsno vrijeme, a odgovor nam daju provjerene i pouzdane institucije poput USDA-a (United States Department of Agriculture). 

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Prema njihovim službenim smjernicama, tvrdo kuhana jaja, bilo da su oljuštena ili još uvijek u ljusci, mogu se sigurno čuvati u hladnjaku do sedam dana.

Kako pravilno pohraniti jaja?

Kako bi jaja ostala sigurna za konzumaciju, važno ih je pravilno pohraniti. Nakon kuhanja jaja treba ohladiti i staviti u hladnjak najkasnije dva sata kasnije. Hladnjak bi pritom trebao biti postavljen na temperaturu od četiri Celzijeva stupnja ili niže, a jaja je najbolje držati u zatvorenoj posudi ili u originalnoj kutiji, dalje od vrata gdje je temperatura najnestabilnija.

Jaje u ljusci ili oljušteno – koje duže traje?

Mnogi se pitaju je li bolje ostaviti ljusku ili oguliti jaja unaprijed. Stručnjaci kažu da neoljuštena jaja traju nešto dulje jer ljuska prirodno štiti sadržaj. Ipak, i oljuštena jaja mogu izdržati svih sedam dana, samo ih treba držati u valjanoj posudi.

Ako sumnjate u svježinu jaja, poslušajte svoj nos – pokvareno jaje ima vrlo prepoznatljiv, neugodan miris sumpora. Promjene u boji ili neobična tekstura također su znakovi da je vrijeme za – kantu za smeće.

Za dodatnu sigurnost, preporučujemo da na posudu s kuhanim jajima napišete datum kuhanja. Tako ćete točno znati do kada ih možete bezbrižno konzumirati.

U nastavku možete pronaći još savjeta vezana za jaja. 

Kuhana jaja Nije šala - jaja možemo "skuhati" i u pećnici, provjerite kako Crne i bijele pisanice - 2 Crno-bijele pisanice: 10 ideja za one koji ne vole jarke boje na uskrsnom stolu Kuhana jaja Kako izbjeći zeleni rub oko žumanjka kad kuhamo jaja? Ispuhane pisanice Evo kako u četiri koraka ispuhati jaja

Provjerite i naše prijedloge za ukrašavanje pisanica: 

Pisanice u kupusu i lukovini Ove pisanice izgledaju kao s dizajnerskim potpisom, a tako ih je jednostavno napraviti Pisanice kuhane u crnom vinu bit će ljubičaste sa šljokicama, a bijelome možete dodati jestivu boju i tako bilo koju boju prirodno posuti šljokicama Pisanice s karakterom: Obojite jaja u vinu i uživajte u svjetlucavom rezultatu Pisanice ukrašene pucketavom folijom Saznajte kako jednostavno ukrasiti jaja s pucketavom folijom Bojenje jaja sodom i octom Kako jednostavno obojiti pisanice sodom bikarbonom i octom? Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom

Sretan Uskrs! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još