To je pitanje koje se redovito javlja u uskrsno vrijeme, a odgovor nam daju provjerene i pouzdane institucije poput USDA-a (United States Department of Agriculture).
Prema njihovim službenim smjernicama, tvrdo kuhana jaja, bilo da su oljuštena ili još uvijek u ljusci, mogu se sigurno čuvati u hladnjaku do sedam dana.
Kako pravilno pohraniti jaja?
Kako bi jaja ostala sigurna za konzumaciju, važno ih je pravilno pohraniti. Nakon kuhanja jaja treba ohladiti i staviti u hladnjak najkasnije dva sata kasnije. Hladnjak bi pritom trebao biti postavljen na temperaturu od četiri Celzijeva stupnja ili niže, a jaja je najbolje držati u zatvorenoj posudi ili u originalnoj kutiji, dalje od vrata gdje je temperatura najnestabilnija.
Jaje u ljusci ili oljušteno – koje duže traje?
Mnogi se pitaju je li bolje ostaviti ljusku ili oguliti jaja unaprijed. Stručnjaci kažu da neoljuštena jaja traju nešto dulje jer ljuska prirodno štiti sadržaj. Ipak, i oljuštena jaja mogu izdržati svih sedam dana, samo ih treba držati u valjanoj posudi.
Ako sumnjate u svježinu jaja, poslušajte svoj nos – pokvareno jaje ima vrlo prepoznatljiv, neugodan miris sumpora. Promjene u boji ili neobična tekstura također su znakovi da je vrijeme za – kantu za smeće.
Za dodatnu sigurnost, preporučujemo da na posudu s kuhanim jajima napišete datum kuhanja. Tako ćete točno znati do kada ih možete bezbrižno konzumirati.
U nastavku možete pronaći još savjeta vezana za jaja.
Provjerite i naše prijedloge za ukrašavanje pisanica: