Kuhana jaja
Kuhana jaja (Foto: Stockfood)
Zdravlje & prehrana

Koliko dugo mogu stajati kuhana jaja?

22-04-2025 Piše L.Š.
komentari

Sigurni smo da su vaši hladnjaci puni šarenih pisanica, kuhanih jaja i raznih blagdanskih delicija. No, nakon što prođu dani druženja i slavljenja, postavlja se važno pitanje: koliko dugo ta kuhana jaja zapravo mogu stajati u frižideru?

To je pitanje koje se redovito javlja u uskrsno vrijeme, a odgovor nam daju provjerene i pouzdane institucije poput USDA-a (United States Department of Agriculture). 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Prema njihovim službenim smjernicama, tvrdo kuhana jaja, bilo da su oljuštena ili još uvijek u ljusci, mogu se sigurno čuvati u hladnjaku do sedam dana.

Kako pravilno pohraniti jaja?

Kako bi jaja ostala sigurna za konzumaciju, važno ih je pravilno pohraniti. Nakon kuhanja jaja treba ohladiti i staviti u hladnjak najkasnije dva sata kasnije. Hladnjak bi pritom trebao biti postavljen na temperaturu od četiri Celzijeva stupnja ili niže, a jaja je najbolje držati u zatvorenoj posudi ili u originalnoj kutiji, dalje od vrata gdje je temperatura najnestabilnija.

Jaje u ljusci ili oljušteno – koje duže traje?

Mnogi se pitaju je li bolje ostaviti ljusku ili oguliti jaja unaprijed. Stručnjaci kažu da neoljuštena jaja traju nešto dulje jer ljuska prirodno štiti sadržaj. Ipak, i oljuštena jaja mogu izdržati svih sedam dana, samo ih treba držati u valjanoj posudi.

Ako sumnjate u svježinu jaja, poslušajte svoj nos – pokvareno jaje ima vrlo prepoznatljiv, neugodan miris sumpora. Promjene u boji ili neobična tekstura također su znakovi da je vrijeme za – kantu za smeće.

Za dodatnu sigurnost, preporučujemo da na posudu s kuhanim jajima napišete datum kuhanja. Tako ćete točno znati do kada ih možete bezbrižno konzumirati.

U nastavku možete pronaći još savjeta vezana za jaja. 

Kuhana jaja Nije šala - jaja možemo "skuhati" i u pećnici, provjerite kako Crne i bijele pisanice - 2 Crno-bijele pisanice: 10 ideja za one koji ne vole jarke boje na uskrsnom stolu Kuhana jaja Kako izbjeći zeleni rub oko žumanjka kad kuhamo jaja? Ispuhane pisanice Evo kako u četiri koraka ispuhati jaja

Provjerite i naše prijedloge za ukrašavanje pisanica: 

Pisanice u kupusu i lukovini Ove pisanice izgledaju kao s dizajnerskim potpisom, a tako ih je jednostavno napraviti Pisanice kuhane u crnom vinu bit će ljubičaste sa šljokicama, a bijelome možete dodati jestivu boju i tako bilo koju boju prirodno posuti šljokicama Pisanice s karakterom: Obojite jaja u vinu i uživajte u svjetlucavom rezultatu Pisanice ukrašene pucketavom folijom Saznajte kako jednostavno ukrasiti jaja s pucketavom folijom Bojenje jaja sodom i octom Kako jednostavno obojiti pisanice sodom bikarbonom i octom? Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom

Sretan Uskrs! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još