Neka djela nadilaze prostorne i vremenske okvire u kojima su nastala, pa čak i oko sebe okupljaju čitateljsku publiku koja se proteže od osnovnoškolaca do umirovljenika. Jedna od takvih knjiga je „Mali princ“ Antoinea de Saint-Exupéryja.

Riječ je o djelu tzv. fantastične književnosti koje gradi irealan svijet na podlozi realnog svijeta, a sve to umotano u priču o susretu avijatičara i zlatokosog dječaka u bespućima pustinje.

Knjiga nastala davne 1943. godine i danas je vrlo aktualna kroz svoju kritiku društva i upozoravanje na prave životne vrijednosti, a upravo je to ono što potiče čak i odrasle na čitanje ovog bezvremenskog djela.

O tome zašto bi „Mali princ“ trebao biti dijelom čitateljskog iskustva svakog djeteta, razgovarali smo s Elvirom Grančić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, te Gordanom Bilić, stručnom suradnicom knjižničarkom iz Osnovne škole Laslovo.

Kako nam obje kažu, riječ je o knjizi koja nas podsjeća na istinske vrijednosti života i ljepotu djetinjeg pogleda na svijet. Uostalom, i sam autor u posveti naglašava: Svi su odrasli nekoć bili djeca. (Ali samo se neki toga sjećaju.).

Najprevođenija knjiga na svijetu, nakon Biblije, klasik je svjetske književnosti koji nas uči moralnim i životnim vrijednostima, važnosti prijateljstva, vodi k spoznaji da ljubav traži kompromis i znači davanje i primanje.

Zbog poruka i ideja koje ova knjiga promiče, generacije i generacije čitatelja dirnute su pričom o putovanju zlatokosa dječaka, govori nam Gordana Bilić.

Zlatokosi dječak podsjeća nas da se sreća i ljepota kriju u malim stvarima: mirisu ruže, sjaju zvijezda, letu leptira, zalasku sunca.

Djeca će u ovoj knjizi pronaći zanimljive bajkovite elemente lisice, zmije i ruže koje govore te osebujne likove vladara, oholice, pijanca, poslovnog čovjeka, zemljopisca i pripaljivača svjetiljki koji svaki žive na svome planetu. Kroz epizode koje bi mogle funkcionirati i kao zasebne crtice stvara se slika svijeta koja je moguća jedino kada se skinu okovi osjetila i praktičnog uma, a kada se prigrli magično. I u tome je najveća ljepota Exupéryjevog djela.

Osim očite estetske vrijednosti, djelo je prepuno poruka koje je potrebno prepoznati i primijeniti u svakodnevnom životu.

Uči djecu toleranciji, prihvaćanju drugih bez obzira na to koliko se razlikuju od nas, uči da ne odustajemo, ne osuđujemo i budemo ustrajni u traženju prijateljstva i ljubavi jer „ljepota pustinje je što se u njoj negdje krije bunar“, da ljubav ne prestaje kada voljena osoba nije više uz nas, da se za ljubav treba žrtvovati, govori nam profesorica Grančić.

Sve ove iznimno važne poruke umotane u ruho fantastičnosti važan su dio nastavnih sati u Osnovnoj školi Laslovo.

Želimo da naši učenici nauče da se „samo srcem dobro vidi“ i da „od svakog treba tražiti samo ono što može dati“. Želimo da, čitajući knjige poput ove, u sebi razvijaju empatiju, postanu tolerantni mladi ljudi spremni na kompromis, želim da nauče tragati za istinom i srećom, zaključuju profesorica Elvira Grančić i knjižničarka Gordana Bilić.

I zato portal zadovoljna.hr šalje pet primjeraka knjige „Mali princ" na adresu Osnovne škole Laslovo.

 Pročitajte i zašto bi se djela kao što su Ježeva kućica, Heidi,Sofijin svijet i Smogovci trebala naći na dječjim popisima knjiga.

Mali princ Mali princ (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju