Kod uređenja životnog prostora najvažnije je unijeti svoj osobni karakter. To nam je potvrdila i dizajnerica interijera Bosiljka Antolković, vlasnica studija za dizajn i uređenje prostora M2 ideja. U moru njezinih projekata koje dijeli na društvenim mrežama, jedan se plavi stan baš posebno istaknuo.

Galerija Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu +21 Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu

Radi se o stanu od 60-ak kvadrata smještenom u zelenilu Novog Zagreba, a posebnom po šarmantnom uređenju koje budi nostalgiju za ljetom. Sastoji se od dnevnog dijela s kuhinjom, ulaznog hodnika, dvije sobe , kupaonice i malog wc-a te balkona.

Boje su nježne i suptilne, a zidne tapete apstraktnih linija podignule su kompletan dojam. Tapeta u blagovaonskom prostoru asocira na komadiće stakla, takozvanog terazzo uzorka, dok tapeta u spavaćoj sobi izgleda poput umjetničkog djela i pridonosi opuštajućoj atmosferi.

Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu (Foto: Privatna arhiva)

Tapete su se vratile u interijere na velika vrata, a tapeta u blagovaonici daje moćan dojam, uzorak nije kompliciran i ne narušava sklad. Prejaki uzorci mogu biti napadni pa ih treba izbjegavati. Odlučite li se na tapetu s raportom ili ovakvu fototapetu odaberite uzorke koji se nadopunjavaju s vašim interijerom, sličnih boja ili neutralne. Svakom će prostoru dodati dinamiku i veselje, savjetuje dizajnerica.

U stanu prevladavaju plava, siva i bijela boja, odlično kombinirana sa svijetlim drvetom, koje možemo vidjeti čak i u kupaonici.

Uživam stvarajući i kreativnost mi je važna u svemu čime se bavim, a posebno u poslu. Volim stvarati tople i funkcionalne interijere u kojima bih se i sama osjećala ugodno pa mi je to važna stvar u projektiranju nečijeg budućeg doma.

Vlasnici ovog stana dolaze s mora pa su željeli da u stanu prevladava plava boja jer ih ona umiruje.

Volim svaki interijer oplemeniti bojama jer boje su život, okružuju nas i ispunjavaju osjećajima ugode ako su skladno složene. Uglavnom su to pastelne nijanse poput plave kao što je u ovom interijeru. Veseli me kada su klijenti zadovoljni konačnim rezultatom, to mi ispunjava i daje smisao ovome što radim. Konkretno, vlasnici ovog stana dolaze s mora pa su željeli da u stanu prevladava plava boja jer ih ona umiruje, govori Bosiljka.

Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu (Foto: Privatna arhiva)

Osim male, ali funkcionalne kuhinje s efektnim pločicama, odlično iskorištenog prostora i topline (i svježine) postignute baš ovim nijansama, u stanu su do izražaja došla i zrcala. Bosilja napominje da zrcala povećavaju prostor i dodatno ga osvjetljuju, dok ga plava boja oživljava.

Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu (Foto: Privatna arhiva)

Ako uređujete prostor ove kvadrature, mogli bi vam pomoći savjeti dizajnerice Bosiljke. Možete ih pročitati u nastavku.

  • Koristite neutralne boje kao osnovu (npr. ugradbeni ormari, namještaj po mjeri, kuhinja, zidovi...)
  • Zatim ih začinite nekom nijansom koju volite i koja vas veseli. Upotrebljavajte pastelne nijanse jer su manje nametljive. Ukoliko ste tip za življe boje, nije problem, dodajte ih u detaljima, kako biste naglasili neki poseban drag dio.
  • To može biti komad namještaja: sofa u boji, stolci, neka slika, vaza ili sl. Samo oprez, umjerenost je ovdje posebno bitna.
  • Zrcala često koristimo kada je stan razvedenog tlocrta pa ga je potrebno dodatno osvjetliti. Imate li uske, neosvjetljene hodnike, također će vam vizualno proširiti prostor. Treba paziti samo da nisu jedno nasuprot dugome jer time čine beskonačnu sliku.
  • Uvijek kažem klijentima da dugoročni namještaj naprave kvalitetno i neutralno. Tada imate priliku promijeniti manje stvari, dati stanu novi identitet u smislu dizajna a opet ne ulaziti u prevelike troškove.
  • I ne bojte se biti hrabri, isprobati nešto novo, svoje što ste smislili, ne treba uvijek igrati na sigurno. Najbolje stvari nastaju izlaskom iz zone komfora.
  • Imajte na umu da je najbitnije da vaš prostor prezentira vas i vaš način života i da se vi u njemu osjećate ugodno. To je najljepša stvar koja nam može osigurati da svoj prostor zovemo domom.

Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu Plavi stan od 60 kvadrata u Novom Zagrebu (Foto: Privatna arhiva)

Arhitektica Katarina podijelila je s nama fotografije pariškog stana koje su obišle cijeli svijet Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Pariški stan arhitektice Katarine Mijić +12 Pariški stan arhitektice Katarine Mijić Stan od 23 kvadrata u kojem je svaki centimetar sjajno iskorišten Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata Predivan stan od samo 23 kvadrata +4 Predivan stan od samo 23 kvadrata Prelijepi stan u Španskom u kojem se preuređenoj kupaonici tepa da je carica doma Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 16 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 11 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 5 +15 Stan u Španskom s glamuroznom kupaonicom - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju