Posebno će se svidjeti ljubiteljima kave i čokolade, a sastojci su lako dostupni svima, stoga vrijedi isprobati ovaj recept u narednim danima.
Keksi s kavom i čokoladom - sastojci:
za tijesto:
- 225 g maslaca sobne temperature
- 140 g kristal šećera
- 1 jaje sobne temperature
- 1 vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
- 240 g glatkog brašna
- 110 g bademovog brašna
- 10 g instant kave u prahu
- prstohvat soli
za čokoladni nadjev:
- 140 g tamne čokolade (54% kakaa)
- 80 ml slatkog vrhnja
Keksi s kavom i čokoladom - priprema:
- U posudu stavite omekšali maslac i šećer te ih izmiksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaje i vaniliju pa ponovno promiješajte.
- Umiješajte glatko brašno pomiješano s bademovim brašnom, kavom i solju te zamijesite glatko tijesto.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat.
- Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 2-3 mm. Pomoću kalupa izrežite keksiće u obliku rukavica ili koristite svoj omiljeni kalup. Pola keksića izbušite malim rupicama.
- Rasporedite keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C oko 10 minuta. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade na plehu.
- U međuvremenu pripremite čokoladni nadjev: Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Ostavite minutu, zatim promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite kratko pa počnite puniti keksiće.
- Na svaki keksić s nadjevom stavite drugi keksić s rupicom, tako da nadjev bude vidljiv.
- Na kraju keksiće možete posuti šećerom u prahu za ukras.
Keksi s kavom i čokoladom u obliku rukavica (Foto: Profimedia)
U videu u nastavku provjerite recept za naše zvjezdice s bademima.
Ako tražite ideju za kekse ovog Božića, inspirirajte se našim popisom recepata za kekse, a ako pak tražite druge ideje za tradicionalne kolače, torte, pite i savijače, pogledajte naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!