Kruh koji se ne mijesi
Kruh koji se ne mijesi (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Dijelimo s vama recept za kruh koji se ne mijesi, ekstra je hrskav i postat će vam najdraži

08-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jeste li čuli za kruh koji se ne mijesi? Ovakav kruh sve je popularniji na društvenim mrežama. Priprema je malo duža, ali je vrlo jednostavna, a rezultat je mekani kruh sa iznimno hrskavom koricom.

Sve što vam treba je malo strpljenja, nekoliko osnovnih sastojaka i trik s istezanjem i preklapanjem koji kruhu daje onu divnu rupičastu sredinu i hrskavu koricu koju obožavamo.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U nastavku možete pronaći provjereni recept.

Kruh koji se ne mijesi - sastojci:

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 375 ml mlake vode
  • 1 g suhog kvasca (otprilike ¼ čajne žličice)
  • 10 g soli

Kruh koji se ne mijesi - priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac. Zatim dodajte mlaku vodu i miješajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Nije potrebno klasično mijesiti – možete to jednostavno napraviti žlicom ili kuhačom.
  2. Tijesto možete ostaviti da odmori 30 minuta, pokriveno kuhinjskom krpom ili poklopcem. Ovaj korak nije obavezan, ali pomaže boljoj hidraciji brašna.
  3. Tijekom sljedeća 2 sata obradite tijesto metodom stretch & fold tri do četiri puta, u razmacima od otprilike 30 minuta. Svaki put vlažnim rukama podignite jedan rub tijesta prema gore i preklopite ga preko ostatka. Postupak ponovite s četiri strane, kao da oblikujete omotnicu.
  4. Nakon posljednjeg preklapanja, pokrijte posudu i ostavite tijesto da fermentira na sobnoj temperaturi 4 do 6 sati, odnosno dok se ne udvostruči volumen.
  5. Zatim tijesto pažljivo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pazeći da sačuvate što više zraka. Oblikujte ga u kuglu ili drugi željeni oblik.
  6. Oblikovano tijesto stavite manju posudu obloženu papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 45 do 60 minuta.
  7. Zagrijte pećnicu na 230–240°C, zajedno s posudom od lijevanog željeza. Kada je sve spremno, pažljivo prebacite tijesto u vruću posudu, zarežite ga po površini i poklopite. Pecite 30 minuta pokriveno, zatim uklonite poklopac i pecite još 15–20 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
  8. Na kraju, izvadite pečeni kruh iz posude i ostavite ga da se hladi najmanje jedan sat na rešetki prije rezanja.

Dobar tek!

Provjerite i naš recept za kruh iz zdjele, a poslužite se i našim bogatim popisom recepata za kiflice od dizanog tijesta. 

Kruh koji se ne mijesi Kruh koji se ne mijesi (Foto: Shutterstock)

Pitate se kad koristiti glatko, a kad oštro brašno? Provjerite na linku. 

Zapečeni kruh sa sirom, maslacem i češnjakom Zapecite štrucu kruha sa sirom, maslacem i češnjakom, vjerujte nam – oduševit ćete goste Stari kruh moguće je vratiti u život Uz ovaj trik stari kruh postat će kao svježi i nećete ga morati baciti Recept za irski kruh koji se radi bez dizanja - 1 Bez dizanja i bez kvasca: Recept za fini kruh koji se brzo priprema

U nastavku provjerite recepte za pekmeze, marmelade i namaze koji će odlično pasati s kruhom koji se ne mijesi. 

Džem od jagoda Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda Marmelada od smokve Recept za domaću marmeladu od smokava Marmelada od mandarina Iskoristimo ih što bolje: Recept za neodoljivu marmeladu od mandarina Namaz od kokosa, lješnjaka i bijele čokolade Pripremite fini namaz od top tri sastojka, lako se sprema i brzo je gotov Krema od kokosa Recept za najukusniju kremu od kokosa u koju ide samo kokos Domaći namaz od pistacija Imamo recept za domaći namaz od pistacija Namaz od sjemenki bundeve Volimo i chia sjemenke, ali bučine su nam draže: Namaz od sjemenki krcatih vitaminom E, cinkom i magnezijom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još