Sve što vam treba je malo strpljenja, nekoliko osnovnih sastojaka i trik s istezanjem i preklapanjem koji kruhu daje onu divnu rupičastu sredinu i hrskavu koricu koju obožavamo.
U nastavku možete pronaći provjereni recept.
Kruh koji se ne mijesi - sastojci:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- 375 ml mlake vode
- 1 g suhog kvasca (otprilike ¼ čajne žličice)
- 10 g soli
Kruh koji se ne mijesi - priprema:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i suhi kvasac. Zatim dodajte mlaku vodu i miješajte dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Nije potrebno klasično mijesiti – možete to jednostavno napraviti žlicom ili kuhačom.
- Tijesto možete ostaviti da odmori 30 minuta, pokriveno kuhinjskom krpom ili poklopcem. Ovaj korak nije obavezan, ali pomaže boljoj hidraciji brašna.
- Tijekom sljedeća 2 sata obradite tijesto metodom stretch & fold tri do četiri puta, u razmacima od otprilike 30 minuta. Svaki put vlažnim rukama podignite jedan rub tijesta prema gore i preklopite ga preko ostatka. Postupak ponovite s četiri strane, kao da oblikujete omotnicu.
- Nakon posljednjeg preklapanja, pokrijte posudu i ostavite tijesto da fermentira na sobnoj temperaturi 4 do 6 sati, odnosno dok se ne udvostruči volumen.
- Zatim tijesto pažljivo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, pazeći da sačuvate što više zraka. Oblikujte ga u kuglu ili drugi željeni oblik.
- Oblikovano tijesto stavite manju posudu obloženu papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 45 do 60 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 230–240°C, zajedno s posudom od lijevanog željeza. Kada je sve spremno, pažljivo prebacite tijesto u vruću posudu, zarežite ga po površini i poklopite. Pecite 30 minuta pokriveno, zatim uklonite poklopac i pecite još 15–20 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
- Na kraju, izvadite pečeni kruh iz posude i ostavite ga da se hladi najmanje jedan sat na rešetki prije rezanja.
Provjerite i naš recept za kruh iz zdjele, a poslužite se i našim bogatim popisom recepata za kiflice od dizanog tijesta.
Pitate se kad koristiti glatko, a kad oštro brašno? Provjerite na linku.
U nastavku provjerite recepte za pekmeze, marmelade i namaze koji će odlično pasati s kruhom koji se ne mijesi.
Dobar tek!