Limunčići
Limunčići (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept

15-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako tražite kolačić koji jednako osvaja izgledom i okusom, limunčići su pravi izbor. Ovi mirisni prhki zalogaji, punjeni sočnom smjesom od oraha i limuna, već su postali hit recept ovog Božića.

Izgledaju poput pravih malih limuna, a kombinacija citrusne svježine i orašastog fila čini ih savršenima za blagdanski stol, poklone iz kućne radinosti ili jednostavno za uživanje uz šalicu kave ili čaja.

U trendu Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Recept je u nastavku:

Limunčići - sastojci:

  • za tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žutanjka
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • Naribana korica jednog limuna

za punjenje:

  • 2 bjelanjka
  • 80 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • Naribana korica i sok jednog limuna

dodatno:

  • Žuta i zelena jestiva boja
  • Malo mlijeka
  • Kristal šećer

Limunčići - priprema:

  1. U posudi izmiješajte žutanjke i šećer, dodajte maslac sobne temperature i kratko sjedinite. Umiješajte mlijeko, limunovu koricu, brašno i prašak za pecivo te umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori oko sat vremena.
  2. Bjelanjke lagano zapjenite, dodajte šećer, mljevene orahe te sok i koricu limuna. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i izrežite krugove promjera oko 7 cm (po želji mogu biti i manji). Na sredinu svakog kruga stavite žlicu fila, preklopite tijesto i prstima dobro spojite rubove kako se ne bi otvorili tijekom pečenja. Krajeve lagano stisnite kako bi kolačić dobio oblik limuna.
  4. Limunčiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 30 minuta, dok ostanu svijetli.
  5. Ohlađene kolačiće kratko umočite u mlijeko obojeno žutom jestivom bojom, a vrhove zatim u mlijeko sa zelenom bojom. Ostavite ih nekoliko sekundi na papirnatom ubrusu da se ocijede, pa ih uvaljajte u kristal šećer.

Dobar tek!

Limunčići Limunčići (Foto: Midjourney)

Tražite još ideja za blagdanske kolače? 

Inspirirajte se našim popisom recepata za božićne kolače. 

Još niste pronašli kolač koji tražite? 

Pogledajte naš bogati popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Šape Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

Čokoladni medenjaci Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake

Raspucanci od limuna Ako ovog Božića želite isprobati nešto novo, spremite recept za raspucance s limunom

 

Pročitaj još
Pročitaj još