Izgledaju poput pravih malih limuna, a kombinacija citrusne svježine i orašastog fila čini ih savršenima za blagdanski stol, poklone iz kućne radinosti ili jednostavno za uživanje uz šalicu kave ili čaja.
Recept je u nastavku:
Limunčići - sastojci:
- za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 žutanjka
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera
- 1,5 dl mlijeka
- Naribana korica jednog limuna
za punjenje:
- 2 bjelanjka
- 80 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- Naribana korica i sok jednog limuna
dodatno:
- Žuta i zelena jestiva boja
- Malo mlijeka
- Kristal šećer
Limunčići - priprema:
- U posudi izmiješajte žutanjke i šećer, dodajte maslac sobne temperature i kratko sjedinite. Umiješajte mlijeko, limunovu koricu, brašno i prašak za pecivo te umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmori oko sat vremena.
- Bjelanjke lagano zapjenite, dodajte šećer, mljevene orahe te sok i koricu limuna. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i izrežite krugove promjera oko 7 cm (po želji mogu biti i manji). Na sredinu svakog kruga stavite žlicu fila, preklopite tijesto i prstima dobro spojite rubove kako se ne bi otvorili tijekom pečenja. Krajeve lagano stisnite kako bi kolačić dobio oblik limuna.
- Limunčiće pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 30 minuta, dok ostanu svijetli.
- Ohlađene kolačiće kratko umočite u mlijeko obojeno žutom jestivom bojom, a vrhove zatim u mlijeko sa zelenom bojom. Ostavite ih nekoliko sekundi na papirnatom ubrusu da se ocijede, pa ih uvaljajte u kristal šećer.
Dobar tek!

Tražite još ideja za blagdanske kolače?
Inspirirajte se našim popisom recepata za božićne kolače.
Još niste pronašli kolač koji tražite?
Pogledajte naš bogati popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.