Med od bazge
Med od bazge (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Pripremite med od bazge kako biste za Božić mogli uživati u najfinijem čaju

20-05-2025 Piše L.Š.
komentari

Osim sirupa, sokova, pjenušca, pa čak i pohane verzije, bazgu možete iskoristiti i tako da pripremite med.

Iako tehnički nije riječ o pčelinjem medu, ovaj gusti, slatkasti pripravak obogaćen aromom bazge savršen je dodatak vašoj svakodnevnoj rutini – bilo kao dodatak čaju, namaz za palačinke (imamo najbolji recept za palačinke) ili prirodna zamjena za šećer u kolačima.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Med od bazge - sastojci:

  • 30 svježih cvjetova bazge
  • 3 litre vode
  • 2 litre domaćeg meda (bagremov, cvjetni ili kombinacija po izboru)
  • 4 limuna (najbolje neprskani)

Med od bazge - priprema:

  1. Namakanje cvjetova: Nježno operite cvjetove bazge i stavite ih u veliki lonac. Dodajte vodu i poklopite. Ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu kako bi biljka otpustila svoje vrijedne sastojke i aromu.
  2. Procjeđivanje i kuhanje: Sljedeći dan, kroz gusto sito ili gazu, procijedite tekućinu, dobro pritisnite cvjetove kako bi se izvuklo što više esencije. Dodajte med i uz povremeno miješanje zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakuha. Kad zakuha - gotovo.
  3. Dodavanje limuna: Kada je smjesa lagano prohlađena, umiješajte svježe iscijeđeni sok limuna.
  4. Punjenje i skladištenje: Još topli med ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu.

Dobar tek!

Koliko traje med od bazge?

Zahvaljujući visokom udjelu meda, ovaj pripravak može stajati i do godinu dana ako je pohranjen u sterilizirane staklenke i čuvan na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja preporučuje se čuvanje u hladnjaku.
 

Kako koristiti med od bazge? 

  • umjesto šećera u čaju ili kavi
  • kao premaz za topli kruh, palačinke ili vafle
  • u domaćim kolačima i desertima
  • za umirivanje grla u sezoni gripe
  • kao prirodni boost ujutro uz čašu tople vode
     

Tražite još ideja kako iskoristiti bazgu? Inspirirajte se našim popisom recepata od bazge, sve smo ih prikupili na jednom mjestu. 

Provjerite zašto je bazga jako zdrava biljka. 

Pohana bazga Jeste li ikad pohali bazgu? Ako niste, vrijeme je da probate, prefino je Sok od bazge Bakin recept za domaći sirup od bazge, s njim se ne može pogriješiti Pjenušac od bazge Zamislite tople večeri uz čašu pjenušca od bazge, evo provjereni recept Sladoled od bazge Sladoled od bazge: Osvježavajući desert za čiju pripremu ne trebate aparat