Iako tehnički nije riječ o pčelinjem medu, ovaj gusti, slatkasti pripravak obogaćen aromom bazge savršen je dodatak vašoj svakodnevnoj rutini – bilo kao dodatak čaju, namaz za palačinke (imamo najbolji recept za palačinke) ili prirodna zamjena za šećer u kolačima.
Med od bazge - sastojci:
- 30 svježih cvjetova bazge
- 3 litre vode
- 2 litre domaćeg meda (bagremov, cvjetni ili kombinacija po izboru)
- 4 limuna (najbolje neprskani)
Med od bazge - priprema:
- Namakanje cvjetova: Nježno operite cvjetove bazge i stavite ih u veliki lonac. Dodajte vodu i poklopite. Ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu kako bi biljka otpustila svoje vrijedne sastojke i aromu.
- Procjeđivanje i kuhanje: Sljedeći dan, kroz gusto sito ili gazu, procijedite tekućinu, dobro pritisnite cvjetove kako bi se izvuklo što više esencije. Dodajte med i uz povremeno miješanje zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakuha. Kad zakuha - gotovo.
- Dodavanje limuna: Kada je smjesa lagano prohlađena, umiješajte svježe iscijeđeni sok limuna.
- Punjenje i skladištenje: Još topli med ulijte u prethodno sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu.
Koliko traje med od bazge?
Zahvaljujući visokom udjelu meda, ovaj pripravak može stajati i do godinu dana ako je pohranjen u sterilizirane staklenke i čuvan na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja preporučuje se čuvanje u hladnjaku.
Kako koristiti med od bazge?
- umjesto šećera u čaju ili kavi
- kao premaz za topli kruh, palačinke ili vafle
- u domaćim kolačima i desertima
- za umirivanje grla u sezoni gripe
- kao prirodni boost ujutro uz čašu tople vode
Tražite još ideja kako iskoristiti bazgu? Inspirirajte se našim popisom recepata od bazge, sve smo ih prikupili na jednom mjestu.
Provjerite zašto je bazga jako zdrava biljka.