Bogata, kremasta, puna okus juha od rajčice sa sirom savršen je izbor za jesenske i zimske dane, a osim što će zadovoljiti nepce i glad, ugrijat će vas fino poput dekice.
Za pripremu najfinije juhe od rajčice sa sirom trebat će vam ukupno otprilike jedan sat i 45 minuta (za samu pripremu namirnica 30 minuta i kuhanje 1 sat i 15 minuta).
Dobro je znati da jedan tanjur ove izdašne juhe sadrži 90 kalorija, 7 grama masnoće, 6 grama ugljikohidrata, 2 grama bjelančevina i 4 grama šećera.
Bogata, kremasta, puna okus juha od rajčice sa sirom savršen je izbor za jesenske i zimske dane
Količina namirnica za recept koji vam donosimo dovoljna je za deset serviranja pa ako vam juhe ostane lako je možete sačuvati u hladnjaku za idući dan.
Sastojci za juhu od rajčice sa sirom:
- 80 dekagrama svježih rajčica, prepolovljenih
- jedan slatki luk, oguljen i razrezan na četvrtine
- jedna glavica češnjaka, odsječenog vrha kako bi se vidjeli češnji
- 0,5 decilitara maslinovog ulja
- Sol i svježe samljeven crni papar
- 7 decilitara pileće ili povrtne juhe
- lovorov list
- 2 grančice timijana
- 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 45 grama izmrvljenog kozjeg sira
Postupak:
1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Stavite papir za pečenje s aluminijskom folijom.
2. Posložite rajčice, luk i češnjak na papir za pečenje. Maslinovo ulje ravnomjerno prelijte preko svega (uključujući i nekoliko žličica preko češnjaka). Začinite sa soli i paprom.
3. Pecite dok se na rajčicama ne pojave mjehurići, luk ne omekša i češnjak ne bude karameliziran, 35 do 40 minuta.
4. Rajčice i luk premjestite u veliki lonac. Češnje češnjaka istisnite iz kore i ubacite u lonac.
5. Dodajte juhu, lovorov list i timijan te pustite da zakipi na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok se sve lijepo ne stopi, 20 do 25 minuta.
6. Premjestite juhu u blender ili sjeckalicu za hranu i blendajte dok ne postane potpuno kremasta.
7. Ulijte juhu u tanjure ili zdjelice. Ukrasite svaki tanjur s 1 žličicom bosiljka i 1 do 2 žlice kozjeg sira. Poslužite toplo.
Dobar tek!