Juha od rajčice sa fetom
Juha od rajčice sa fetom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za najfiniju juhu od rajčice sa sirom - i to iz pećenice

23-10-2020 Piše K.B.
komentari

Bogata, kremasta, puna okus juha od rajčice sa sirom savršen je izbor za jesenske i zimske dane, a osim što će zadovoljiti nepce i glad, ugrijat će vas fino poput dekice.

Za pripremu najfinije juhe od rajčice sa sirom trebat će vam ukupno otprilike jedan sat i 45 minuta (za samu pripremu namirnica 30 minuta i kuhanje 1 sat i 15 minuta).

Dobro je znati da jedan tanjur ove izdašne juhe sadrži 90 kalorija, 7 grama masnoće, 6 grama ugljikohidrata, 2 grama bjelančevina i 4 grama šećera.

Juha od rajčice - sastojci:

  • 80 dg svježih rajčica, prepolovljenih
  • jedan slatki luk, oguljen i razrezan na četvrtine
  • jedna glavica češnjaka, odsječenog vrha kako bi se vidjeli češnji
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • Sol i crni papar
  • 7 dl pileće ili povrtne juhe
  • lovorov list
  • 2 grančice timijana
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 45 grama izmrvljenog kozjeg sira

Juha od rajčice - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Stavite papir za pečenje s aluminijskom folijom.
  2. Posložite rajčice, luk i češnjak na papir za pečenje. Maslinovo ulje ravnomjerno prelijte preko svega (uključujući i nekoliko žličica preko češnjaka). Začinite sa soli i paprom.
  3. Pecite dok se na rajčicama ne pojave mjehurići, luk ne omekša i češnjak ne bude karameliziran, 35 do 40 minuta.
  4. Rajčice i luk premjestite u veliki lonac. Češnje češnjaka istisnite iz kore i ubacite u lonac.
  5. Dodajte juhu, lovorov list i timijan te pustite da zakipi na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok se sve lijepo ne stopi, 20 do 25 minuta.
  6. Premjestite juhu u blender ili sjeckalicu za hranu i blendajte dok ne postane potpuno kremasta.
  7. Ulijte juhu u tanjure ili zdjelice. Ukrasite svaki tanjur s 1 žličicom bosiljka i 1 do 2 žlice kozjeg sira. Poslužite toplo.

Dobar tek!

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Količina namirnica za recept koji vam donosimo dovoljna je za deset serviranja pa ako vam juhe ostane lako je možete sačuvati u hladnjaku za idući dan.

Pročitajte naš recepte za kremastu juhu od tikvica.

Ako volite juhe, imamo još prijedloga, a među njima je i naš recept za ljekovitu juhu od kostiju. 

Juha od brokule Brza juha od brokule: Recept za kremasti obrok koji grije dušu i tijelo

Juha od pilećih nogica Juha od pilećih nogica puna je željenog kolagena, donosimo provjereni bakin recept

Juha od gljiva Jednostavni i brzi recept za kremastu juhu od gljiva, savršenu za zimski ručak

Zelena povrtna juha oporavit će vašu probavu Ova ukusna juha od zelenog povrća umirit će vašu probavu, ali i cijeli organizam

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još