Ako renovirate cijeli stan ili kuću sigurno vas muči od koje prostorije trebate krenuti jer ako je sve u obnovi i raspadu sistema, cijeli bi vas proces mogao još više frustrirati i stvoriti osjećaj da mu nikad neće doći kraj.

Trebate li započeti sa zajedničkim prostorima, poput kuhinje ili dnevnog boravka, kako biste ih što prije vratili u funkciju? Ili je bolje fokusirati se na ostale prostorije kako bi zajednički prostori dulje ostali upotrebljivi?

Renoviranje doma, pogotovo dok nastavljate živjeti u njemu može biti vrlo izazovan proces, a kako biste si osigurali najveću moguću udobnost, važno je pažljivo planirati redoslijed renoviranja prostorija.

Pravi redoslijed zaista postoji, a evo koji bi to bio, bez obzira na to preuređujete li sami, prepuštate to majstorima ili kombinirate oboje.

1. Kuhinja

Dobra je ideja započeti s prostorijom koja je najveći prioritet, a to je obično kuhinja. Na ovaj ste način, ako vam ponestane novca ili energije, barem završili najvažnije područje.

Uređenje kuhinje jedno je od najboljih početnih točaka kada preuređujete svoj dom, njezino renoviranje može biti nevjerojatno zahtjevno i trajati dulje od preuređenja ostalih prostorija. Ako počnete od kuhinje, brže ćete se vratiti u normalu jer je najnepraktičnije nemati gdje kuhati, sve ostalo se lakše nadomjesti.

2. Kupaonica

Još jedna zajednička prostorija čije rasulo i preuređivanje poprilično remete dnevnu rutinu je kupaonica pa zapravo možete početi i s njom pa onda kuhinju staviti na drugo mjesto.

Renovacija kupaonice i kuhinje bit će najintenzivniji projekti u vašem domu jer uključuju mnogo strojarskih, električnih i vodoinstalaterskih radova koji se često moraju obaviti u isto vrijeme. Dakle, prvo maknite s puta te intenzivnije projekte.

3. Dnevni boravak

Nakon završetka renoviranja i popravaka u kuhinji i kupaonici, možete prijeći na rad na dnevnoj sobi. Primarni dnevni boravak ili obiteljska soba mjesto su za odmor, opuštanje i zabavu, a može poslužiti kao privremeno okupljalište, a nekome i kao spavaća soba dok traje ostatak obnove.

4. Spavaće sobe

Napokon, nakon što su vaša kuhinja, kupaonice i dnevni prostori preuređeni, možete usmjeriti svoju pažnju na uređenje spavaće sobe.

Održavanje normale tijekom cijelog procesa ključno je za smanjenje stresa tijekom renoviranja, a posebno kada je riječ o dobrom i kvalitetnom snu, što duža dostupnost spavaće sobe omogućit će vam da spavate i odijevate se kao i obično, a to će vam biti od velike koristi dok traju ostali opsežniji i teži radovi.

Bonus savjet

Što se tiče redoslijeda izvođenja radova u svakoj prostoriji pojedinačno, uvijek je najbolje ići iznutra prema van, odnosno, najprije riješiti sve dubinske radove, instalacije i mehaničke radove na zidovima i podovima, a tek onda prijeći na „kozmetičke“ postupke poput bojenja zidova, dodavanja novih rasvjetnih tijela i slično.

Ako radite parkete, i oni ostaju za kraj jer bi se lako mogli izgrebati i uništiti nakon što se krene s drugim radovima.

Bojenje pločica za početnike: Kako napraviti makeover kupaonice za 1000 kuna? Makeover kupaonice - 1 Makeover kupaonice - 5 Makeover kupaonice - 3 +5 Makeover kupaonice - 2

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju