Briga o probavi ljeti je posebno važna
Briga o probavi ljeti je posebno važna (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Četiri jaka razloga zbog kojih su ljeti ne smijete zaboraviti na probiotike

02-07-2025 Piše N.H.
komentari

Kad kažemo probiotici, mnogima prvo na pamet padnu zimski dani i borba protiv viroza. No istina je da su ljetni mjeseci vrijeme kada naš probavni sustav, koža i opće zdravlje itekako trebaju dodatnu podršku, možda čak i više nego zimi.

Sunce, znoj, putovanja, drukčija prehrana, hladna pića, sladoledi, večere u kasne sate, sve to zajedno može itekako uzdrmati našu osjetljivu crijevnu mikrofloru.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Zato je pravo vrijeme da probioticima damo što veću ulogu u našem ljetnom meniju. I ne, ne mislimo samo na kapsule, nego i na ukusne namirnice koje prirodno podržavaju zdravu crijevnu floru. 

1. Ljetna putovanja i promjena prehrane

Tijekom ljeta mnogo više putujemo, izlazimo i isprobavamo novu hranu, bilo da je riječ o morskim specijalitetima ili nekom street ili fast foodu. No naš želudac i crijeva ne dijele uvijek naš entuzijazam. Promjene u prehrani i nova mikroflora na putovanjima mogu izazvati neugodne reakcije poput nadutosti, proljeva ili zatvora.

Probiotici mogu pomoći u smanjenju takvih probavnih smetnji jer pomažu očuvati ravnotežu "dobrih" bakterija koje čuvaju crijevnu sluznicu.

2. Toplina, znojenje i dehidracija

Ljetne temperature mogu biti nemilosrdne, znojenjem gubimo tekućinu, elektrolite, ali i korisne bakterije. Ako tome dodamo alkohol, slane grickalice i kavu (koje dehidriraju), tijelo može postati osjetljivije na upale i infekcije.

Zdrava crijevna flora pomaže tijelu učinkovitije zadržavati tekućinu i bolji je regulator temperature i upalnih reakcija nego što mislimo. Probiotici tu djeluju kao tihi saveznici, održavaju zdravu barijeru crijeva i podupiru hidraciju iznutra.

3. Sladoledi i hladna pića

Tko bi ljeti mogao reći "ne" kuglici sladoleda ili ledenoj limunadi? Ipak, prevelik unos šećera i hladnih napitaka može biti pravi stres za crijeva. Nagli pad temperature u probavnom sustavu, šećer koji hrani "loše" bakterije i manjak vlakana iz osvježavajućih zalogaja, sve to narušava osjetljivu ravnotežu mikrobioma.

 

Sladoledu je teško odoljeti, ali umjerenost je ključ Sladoledu je teško odoljeti, ali umjerenost je ključ (Foto: Shutterstock)

Probiotici mogu pomoći uravnotežiti crijevnu floru i neutralizirati višak štetnih bakterija, a uz to mogu umanjiti nadutost i osjećaj težine nakon obilnih ili slatkih obroka.

4. UV zrake, sunčanje i oksidativni stres

Da, sunce nam daje prijeko potreban vitamin D, ali također izaziva i oksidativni stres, pogotovo na koži. Ono što mnogi ne znaju jest da crijevna mikrobiota i stanje kože imaju izravnu vezu. Kad crijeva nisu u ravnoteži, mogu se pogoršati stanja poput akni, rozaceje ili suhe kože.

Najbolje prirodne probiotičke opcije

Ne morate nužno posezati za dodacima prehrani, iako su ponekad korisni jer priroda nam nudi obilje ukusnih, probiotičkih namirnica koje se savršeno uklapaju u ljetni jelovnik. Evo nekoliko lako dostupnih opcija:

Kefir

Fermentirani mliječni napitak koji sadrži više sojeva korisnih bakterija nego obični jogurt. Može se piti samostalno, dodati u smoothie ili koristiti kao osvježavajući preljev za voće. Ljeti se može kombinirati i s malo meda, svježe mente i leda.

Kefir je pravo blago Kefir je pravo blago (Foto: Shutterstock)

Jogurt s aktivnim kulturama

Najdostupniji probiotički proizvod kod nas. Potražite na deklaraciji oznaku “sadrži žive kulture bakterija”. Idealno je birati obični jogurt bez dodanog šećera, koji se lako kombinira sa sezonskim voćem i orašastim plodovima.

Kiseli kupus i repa

Kiseli kupus nije rezerviran samo za sarmu. Svježi, sirovi (ne termički obrađeni) kupus bogat je prirodnim probioticima. Ljeti se može poslužiti kao salata s maslinovim uljem i bučinim sjemenkama. Kisela repa također je odlična alternativa s blažim okusom.

Domaći ajvar s fermentiranim povrćem

Ajvar koji se priprema od povrća koje je prošlo fermentaciju može imati blagotvoran učinak na crijeva, samo je bitno da nije kuhan predugo, kako se bakterije ne bi uništile.

Kombucha

Iako nije tradicionalna kod nas, sve je više domaćih brendova kombuche, fermentiranog čaja koji sadrži probiotike i antioksidanse. Dostupan je u specijaliziranim trgovinama zdravom hranom, a sve češće i u supermarketima. Pravo je ljetno osvježenje koje čini čuda za našu probavu.

Kombucha je osvježenje koje jako godi probavi Kombucha je osvježenje koje jako godi probavi (Foto: Shutterstock)

Hidracija organizma također je ključ za dobro zdravlje ljeti pa svakako provjerite pijete li dovoljno vode. 

Ne moramo svi svakodnevno piti dodatke s elektrolitima Samo trend ili stvarna potreba? Odgovor na pitanje trebamo li svi svakodnevno piti elektrolite

Probava Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića

 

Hrana bogata vitaminima i mineralima Pet najvažnijih minerala koje trebate unositi svaki dan (naročito ljeti)

Pročitaj još
Pročitaj još