Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.
Glazura za ukrašavanje medenjaka:
Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom, za koju će vam trebati:
- 10 dag šećera u prahu
- 3 velike žlice limunova soka
Pomiješajte šećer i limunov sok. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunova soka.
Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.
Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje.
Savjet plus:
1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda počnite s valjanjem.
2. Čokoladoljupci u medenjake mogu dodati 2-3 žlice kakaa, pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati bogatiji okus.
3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji izdržat će i mjesec dana, a ako im želite vratiti malo svježine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.
Ako tražite ideje za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Inspirirajte se i ostalim receptima za kolačiće:
Dobar tek!