Božićni i novogodišnji blagdani nezamislivi su bez sitnih kolača, oni svečanu trpezu čine još privlačnijom i posebnijom. Čoko rum kolačići idealni su za sve vrste slavlje, pa tako i za Božić i Novu godinu, a naročito će oduševiti ljubitelje ruma i čokolade.

Recept za prekrasne čoko rum kolačiće pronašli smo kod food blogerice Milene iz Banje Luke koja svoje slatke i slane recepte objavljuje pod nazivom my.mili.cake.

Recept za čoko rum kolačiće jedan je od najpopularnijih na Mileninu Instagramu, što i ne čudi jer ti su kolačići raj i za nepce i za oči, pa će blagdanski stol i dodatno uljepšati.

Recept za čoko rum kolačiće - 3 Čoko rum kolačići punjeni su neodoljivim čokoladnim ganacheom (Foto: Instagram@my.mili.cake)

Čoko rum kolačići - sastojci (za 45-50 komada):

  • 500 g mljevenog keksa
  • 100 g pečenog mljevenog lješnjaka
  • 125 g maslaca (sobne temperature)
  • 70 g šećera u prahu
  • 2 vrećice rum šećera
  • 1/2 bočice arome ruma
  • 50 g čokolade u prahu
  • 1,7 dl (do 1,9 dl) soka cijeđene naranče

Čokoladni ganache:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 1 dl slatkog vrhnja

Još potrebno:

  • mljeveni keksi
  • mljeveni pečeni lješnjaci

Recept za čoko rum kolačiće - 1 Na sredini kolačića dok je još u kalupu, pomoću bočice rum arome napravite udubljenje (Foto: Instagram@my.mili.cake)

Čoko rum kolačići - priprema:

  1. Pripremite prvo ganache. U odgovarajućoj posudici mliječnu čokoladu izlomite na manje komade i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavajte na umjerenoj temperaturi uz miješanje da se sva čokolada otopi. Smjesu prohladite.
  2. U mljeveni keks dodajte lješnjake, maslac, šećer u prahu, rum šećer, aromu ruma i čokoladu u prahu te promiješajte. Količina soka cijeđene naranče ovisi o vrsti keksa koji koristite, zato sok dodajete postupno kako ne biste previše razrijedili smjesu. Zamijesite jednoličnu smjesu rukama da se svi sastojci povežu.
  3. Za formiranje kolačića koristite okrugli kalup omjera 4 cm. Za jedan kolačić potrebno je oko 20 g smjese. Smjesu utisnite u kalup i poravnajte, a na sredini kolačića dok je još u kalupu, pomoću bočice arome ruma napravite udubljenje.
  4. Formirane kolačiće uvaljajte u mješavinu mljevenog keksa i mljevenog pečenog lješnjaka. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.
  5. Čokoladni ganache (ako se previše stisnuo malo zagrijte kako biste lakše punili kolačiće) prebacite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh i svaki kolačić napunite čokoladnom filom. Kolačiće čuvajte poklopljene na sobnoj temperaturi.

Recept za čoko rum kolačiće - 5 Svaki kolačić napunite čokoladnom filom (Foto: Instagram@my.mili.cake)

Recept za čoko rum kolačiće - 2 Prekrasni čoko rum kolačići uljepšat će blagdanski stol (Foto: Instagram@my.mili.cake)

Još Mileninih recepata pronađite na Instagramu na profilu my.mili.cake, a isprobajte i druge recepte za blagdanske kolače, kekse i torte:

Medena kata Medena Kata: Recept za jedan od najpopularnijih božićnih kolača

Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne

Špekulas torta blogerice Petre Sabljić Recept za blagdansku tortu s popularnim keksima

Medenjaci Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

Božićne zvjezdice s cimetom Zvjezdice s cimetom: Recept za kekse koji se savršeno uklapaju u blagdansku atmosferu

Snickers kocke po receptu Nataše Pralice Snickers kocke: Recept za kremasti kolač koji najbolje opisuje riječ savršenstvo

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju