Dizanom tijestu je uvijek teško odoljeti, a u tradicionalnoj varijanti s makom ga posebno volimo, posebno kada je punjeno makom.
Makovnjača je jedan od najdražih starih kolača koje najviše volimo tijekom hladnijih mjeseci.
Mekano tijesto i slasni nadjev kombinacija su kojoj malo tko može odoljeti. Ova meka, sočna i dekorativna makovnjača dolazi u obliku cvijeta i idealna je za obiteljska druženja uz kavu.
Kako bismo tradicionalnom receptu dodali dašak kreativnosti, potražili smo recept za posebnu makovnjaču. Ideju nam je dala blogerica Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin kreativni recept za tradicionalnu makovnjaču, ali u malo drugačijem obliku.
Makovnjača – sastojci:
Za tijesto:
- 30 g svježeg kvasca
- 2,5 dl mlijeka
- 600 g glatkog brašna
- 2 žumanjka
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g mljevenog maka
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećera
- 2 do 3 dl mlijeka
- rum
- 2 bjelanjka
Za premaz:
- 1 jaje
Makovnjača – priprema:
- Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
- Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
- Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.
- Pripremite nadjev od maka. Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.
- Roladu spojiti u krug i zarezati oštrim nožem. Ostaviti na toplom 20 minuta.
- Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Ukusnu i prekrasnu makovnjaču u obliku cvijeta, pronašli smo na profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još slasnih recepata za kolače.
Dobar tek!