U maminim i bakinim bilježnicama s receptima sigurno ćete pronaći recept za londonere. Riječ je o finim kolačima od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka, poput vrhnja, jaja, brašna i šećera te domaćeg džema, koji se već desetljećima pripremaju u predbožićno vrijeme.

 

Sastojci za tijesto:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 150 grama maslaca sobne temperature
  • 80 grama šećera
  • 6 grama praška za pecivo
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja (12 posto mliječne masti)

Sastojci za nadjev:

  • 200 grama mljevenih oraha
  • 200 grama šećera
  • 150 grama džema od marelice
  • 3 bjelanjka

Priprema:

  1. Za tijesto: pjenasto umutite žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i maslac i sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu.
  2. Prosijajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto.
  3. Tijesto odmah razvucite na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u lim za pečenje veličine 40 x 25 centimetara.
  4. Tijesto zapecite 7 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
  5. Zapečeno tijesto premažite džemom od marelica. Na džem stavite čvrsto istučen snijeg od tri bjelanjaka i šećera, u koji ste lagano umiješali orahe.
  6. Vratite kolač u pećnicu da se ispeče do kraja, još oko 20 minuta.
  7. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Izvadite ga iz pećnice, posipajte šećerom u prahu te ohladite prije posluživanja. 

Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.

Inspirirajte se i ostalim receptima za omiljene nam kolačiće: 

Recept za legendarne žarbo ploške koje voli svaki blagdanski stol Njami! Recept za kokos gnijezda u koja idu i čokolada i keksi Kuglice od kokosa: Najlakši recept bez mlijeka u prahu Recept za brzinske božićne kolače koji izgledaju kao da ste ih radili cijeli dan Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Dobar tek!

Londoner štangice Foto: Instagram@Okruglica79