Melkior Bašić, član žirija showa MasterChef Nove TV, kaže kako nema recepta za savršeno jelo jer svatko ima svoju viziju - nekome su to štrukle koje im priprema baka, nekome fine dining večera...
Meni su to jela nad kojima se zamislim kad ih kušam, koja me zaintrigiraju tehnikama, okusima ili pristupom namirnici bez obzira na to jedem li ih u restoranu, kod nekog doma ili na televizijskom setu, kaže Melkior Bašić. Šarmantni član žirija MasterChefa Nove TV otkrio nam je i kako nema favorite među jelima koja voli pripremati, već su to više namirnice koje ga fasciniraju ili inspiriraju u određenom trenutku.
Svemu u životu što me zanima pristupam dosta studiozno - želim znati sve o tome, otkuda dolazi, kako funkcionira, što se sve može s time... Bilo da se radi o nekom novom uređaju ili komadu povrća, ističe. Melkior nam je otkrio i da voli jesti sve osim svježih krastavaca.
Ne znam je li zbog teksture ili tog nekog bezličnog okusa, ali svježi krastavci nikako mi ne leže, dodaje. No zvijezdi MasterChefa itekako leži ragu od liganja i školjki s palentom, koji i sami možete pripremiti kod kuće, upravo po receptu Melkiora Bašića koji donosimo u nastavku:
Recept Melkiora Bašića za ragu od liganja i školjki s palentom
Sastojci (za 4 osobe):
- 100 g maslinova ulja
- 200 g luka
- 5 g češnjaka
- 100 g domaćih lignji
- 100 g bijelog vina
- 500 g dagnji
- 100 g concasea od rajčice
- 5 g peršina
- sol (po potrebi)
- papar (po potrebi)
- 200 g mlijeka
- 200 g ribljeg temeljca ili vode
- oko 200 g palente
- 50 g tvrdog kravljeg sira
- 40 g sjeckane rukole
- 50 g skute ili ricotte
- 20 g maslaca
- sol (po želji)
Priprema:
- Na maslinovu ulju prepržite luk. Malo posolite kako bi luk pustio svoju vodu. Dodajte narezane lignje na rezance. Pržite ih dok ne ishlapi sva voda. Dodajte sjeckani češnjak te podlijte bijelim vinom. Dodajte vode (samo da prekrije lignje) te poklopite. Pustite da se pirja 40 do 60 minuta.
- Dodajte concase od rajčice i očišćene školjke. Poklopite kako bi se dagnje brže otvorile. Po potrebi začinite. Dodajte sjeckani peršin. Maknite ragu s vatre te na kraju dodajte malo maslinova ulja.
- Dok se lignje pirjaju, napravite prilog (palentu). U lonac stavite mlijeko i riblji temeljac (vodu). Pustite da zakipi pa miješajući pjenjačom dodajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri dvije do pet minuta. Dodajte naribani tvrdi kravlji sir, skutu i sjeckanu rukolu. Po potrebi začinite sa soli.
- U duboki tanjur na sredinu servirajte palentu. Žlicom napravite rupu te u nju servirajte ragu. Dekorirajte po želji. Rub tanjura mora ostati čist.
Dobar tek!