Na blagdanskom jelovniku uvijek se nađe i neka vrsta prhkih keksića, a među najpopularnijima su husarski keksi ili husari. Sastojcima i okusom zapravo su slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu jer nema valjanja, izrezivanja keksa i lijepljenja.
Husari - sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje srednje veličine
- pekmez od šipka (ili po želji bilo koji drugi)
- šećer u prahu za posipavanje
Husari - priprema:
- U brašno ubacite obični i vanilin šećer te promiješajte. Hladni maslac narežite u brašno na listiće ili manje kockice pa prstima razmrvite. Kada ste ga razmrvili, dodajte orahe i malo promiješajte. U sredini napravite rupicu, ubacite jaje i zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja malom žlicom uzimajte dio po dio tijesta, formirajte dlanovima male kuglice i stavljajte ih na protvan koji možete obložiti masnim papirom.
- Kada ste formirali kuglice, uzmite drvenu kuhaču i njezinim vrhom formirajte malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako primijetite da vam se kuhača lijepi za tijesto, prije toga malo je umočite u brašno i onda radite udubljenja.
- Stavite kekse u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Kada su hladni, prvo ih pospite šećerom u prahu. Nakon toga u lončiću malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i njime punite udubljenja.
Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima:
Dobar tek!