Krafne, krofne ili pokladnice - malo je onih koji ne vole te slatke loptice od dizanog tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.
SAVJETI:
- Ako želite puniti krafne, odaberite pekmez ili džem (mnogi biraju džem od marelice, ali i drugi džemovi poput onog od jagode su, naravno, dobrodošli) ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krafnu i napunite je.
- Ako imate domaći neprskani limun ili naranču, naribajte koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krafnama.
- Obvezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.
- Umjesto u ulju krafne možete pržiti na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje.
Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne te saznajte odgovore na najčešća pitanja o pečenju krafni.
Dobar tek!
Krafne
Foto: Shutterstock