Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari, pa tako i ukusni liker.
Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podsjeća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa sjevera Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju tvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprječavaju starenje stanica, odličan su izvor vlakana i vitamina te su višestruko korisne za ljudski organizam.
Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera
Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava visoki krvni tlak? Iako je pomalo gorkastog okusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u prehranu. Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.
Sastojci za liker od aronije:
- 500 g bobica aronije
- 350 g šećera
- 1 l crnog vina (teran, merlot)
- 150 ml ruma
- 1 komad cimeta u kori
- 2 klinčića
- 1 mahuna vanilije
Liker od aronije - priprema:
- U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanilije prepolovite, nožem ostružite sjemenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.
- Skinite s vatre i pustite da se tekućina malo ohladi, potom dodajte rum i sve izmiješajte.
- Izlijte u pripremljene sterilizirane boce (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri tjedna. S vremena na vrijeme malo promućkajte sadržaj u bocama.
- Služite dobro ohlađeno.
Kad su likeri u pitanju, kad ste zadnji put pili dobri stari malinovac? Pogledajte i recept za najfiniji okus djetinjstva u verziji likera, zamirisat će vam već na samo čitanje.