Leća je vrlo hranjiva namirnica, bogata proteinima i tako dobro funkcionira u raznim jelima. Zimi je volimo u varivima, a ljeti je najukusnija u osvježavajućim salatama. Osim proteina, leća sadrži i vlakna, mineralne i vitamine pa bismo ju trebali uvrstiti u prehranu.
U nastavku možete pronaći recept za ukusnu salatu s lećom, tunjevinom i povrćem.
Salata od leće – sastojci:
- 300 g leće (suhe ili konzervirane)
- 1 veća paprika
- 2 rajčice
- 1 ljubičasti luk
- 200 g tunjevine u vlastitom soku
- 1 mrkva
Za dresing:
- 120 ml maslinova ulja
- Sok dva limuna
- Peršin
- Sol
Salata od leće – priprema:
- Ako koristite suhu leću namočite je preko noći pa kuhajte u slanoj vodi oko sat vremena. Ako nemate vremena možete koristiti i konzerviranu leću koju treba isprati pod mlazom hladne vode.
- Papriku, rajčicu i luk narežite na sitne kockice, a mrkvu naribajte.
- Leći dodajte tunjevinu i narezano povrće.
- Pripremite dresing tako da pomiješate sve sastojke. Prelijte ga preko salate i sve dobro promiješajte.
- Ohladite prije jela.
Savjet: Tunjevinu možete preskočiti ili pak zamijeniti pilećim prsima koje ste izrezali na kockice i prepržili na malo maslinova ulja. Za dodatnu svježinu u salatu možete dodati i pola kisele jabuke izrezane na kockice koja se odlično slaže s lećom.
Provjerite i naš recept za salatu punu proteina i 10 ideja za proteinski doručak, a u nastavku se inspirirajte s još receptata za lagana ljetna jela.
Dobar tek!