Tikvice su iznimno zdrava namirnica koja obiluje kalijem, magnezijem i željezom, kao i vitaminima C, B1 i B3. Uz to su odličan izvor dijetetskih vlakana, flavonoida i antioksidanata.

S ozbirom da 90 posto tikvice čini voda, riječ je o vrlo dijetalnoj namirnici koja u stotinu grama ima oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što se tikvice koriste u prehrani kojoj je glavni cilj pomoći u smanjivanju tjelesne težine.

U posljednjih nekoliko godina postale su pravi hit među ljubiteljima zdrave hrane, a osobito otkako je otkriveno da se uz pomoć spiralizatora mogu pretvoriti u zdrave špagete koje nije potrebno kuhati.

Ako vam se ne da znojiti uz štednjak, a želite pojesti fino jelo, iskušajte ovaj recept.

Špageti od tikvica - sastojci:

  • 2-3 tikvice
  • 100 grama feta sira
  • 10 cherry rajčica
  • sol i papar po želji
  • malo maslinova ulja

Špageti od tikvica - priprema: 

  1. Dobro operite tikvice i narežite u obliku špageta. Ako nemate spiralizator, narezati ih možete i na tanke trake.
  2. Nemojte guliti tikvice jer se u njihovoj kori nalazi većina hranjivih tvari.
  3. Promiješajte špagete od tikvica s malo maslinova ulja, posolite i poparite po želji.
  4. Tikvicama dodajte feta sir natrgan na manje komade te prepolovljene cherry rajčice. 

Ako volite tikvice isprobajte i naš recept za popečke od tikvica koji osvajaju na prvi zalogaj, a u nastavku možete pronaći još ukusnih ideja. 

Sa zobenim, tikvicama i brokulom: Recept za zdravu i hrskavu pitu Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom Recept za pileće rolice s tikvicama i sirom hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra Slasni složenac s tikvicama gotov je za čas, bez puno prljavog posuđa Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru Savršena topla i hladna: Recept za najbržu pitu s tikvicama i sirom Rižoto s tikvicama i sirom: Recept za prefin ručak gotov u 25 minuta Recept za palačinke s tikvicama tako finim da ćete ih jesti za doručak, ručak i večeru

Dobar tek!