Savršeno prhko tijesto mora biti hrskavo i topiti se pri svakom zalogaju u ustima, no koliko god njegova priprema izgledala jednostavno taj čaroban griz često bude brašnjav, suh ili tvrd.

Kako biste izjegli osnovne greške i od sada s uspjehom zamijesili sve recepte s prhkom bazom otkrivamo male tajne recepta koji ćete vjerujemo ljubomorno čuvati. 

Prhko tijesto - sastojci: 

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 2 cijela jaja
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • korica jednog limuna

 

Prhko tijesto - priprema: 
 

  1. Dobro promiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i koricu limuna. 
  2. Dodajte maslac izrezan na kockice pa sve dobro promiješajte do mrvičaste teksture. 
  3. Dodajte i jaja pa zamijesite tijesto. 
  4. Na početku će vam se činiti kao da je smjesa previše suha, ali maslac će se rastopiti zbog topline vaših ruku i dobit ćete savršeno tijesto. 
  5. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na pola sata. 

Savjet: Ovo prhko tijesto može se pretvoriti u razne kolače i kekse. Primjerice, odlično je za prhku pitu od sira, pitu od jogurta i razne recepte za kekse. 

Ako tražite drugačiju ideju za prhke kekse, u videu možete provjeriti naš recept za zvjezdice s bademima. 

Ako pak tražite ideje za svečane torte, jednostavne i tradicionalne kolače, pite, savijače i sitne kolačiće, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu

Savršen par: Recept za keksiće u koje je umotana kombinacija čokolade i naranče Izgledaju kao pravi, a još su slasniji: Brzi recept za fine kesten-kekse Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji Brzi recept za prhke raspuknute keksiće Češeri: Na prvu svečani, a gotovi u tri jednostavna koraka Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Dobar tek!