Jučer je u švedskom Malmöu održana prva polufinalna večer 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije, popularno zvanog Eurosong. Kao i obično, osim o glazbi i nastupima, raspravlja se i o modi jer je dobar i promišljen stajling odavno postao jedan od aduta koji predstavnicima mogu pomoći u što boljem plasmanu.

Galerija Jacqueline Boyer na Euroviziji 1960. godine Isabelle Aubret osvojila je Euroviziju 1962. s pjesmom Gigliola Cinquetti na Euroviziji 1964. godine +10 Gigliola Cinquetti na Euroviziji 1964. godine

Baby Lasagna oduševio je Europu u genijalnom kostimu pulske dizajnerice Valentine Pliško te je i sam sudjelovao u njegovu osmišljavanju. Rezultat je odličan spoj tradicije i modernog modnog izričaja u kojem su glavnu ulogu imali istarski čentrini, heklani tabletići.

Svaka Eurovizija donese nam i neki modni šok, a za to je ovaj put bila zadužena Irkinja Bambie Thug, o čijim se dvjema kombinacija za nastup i danas raspravlja.

Baby Lasagna u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Baby Lasagna rasplesao Europu! Istarska čipka i rokerska frizura dostojni prave eurovizijske zvijezde

A kako je eurovizijska moda izgledala nekad davno? Očekivano, potpuno drugačije.

Prva Eurovizija održala se 1956. godine u Švicarskoj, a pobjednica je bila švicarska predstavnica Lys Assia s pjesmom "Refrain". Njezino modno izdanje bilo je maksimalno decentno. Lys je nastup odradila u tamnoj haljini dugih rukava s naglašenim strukom i voluminoznim donjim dijelom. Bio je to klasičan kroj onog vremena, inspiriran Christianom Diorom i njegovom "New Look" estetikom.

Četiri godine kasnije grad domaćin Eurovizije bio je London, a pobjedu je odnijela Francuska s pjesmom "Tom Pillibi", koju je otpjevala tada 18-godišnja Jacqueline Boyer. Moda se do 1960. nije previše promijenila pa je Jacqueline također nosila voluminoznu haljinu naglašena struka.

Jacqueline Boyer na Euroviziji 1960. godine Jacqueline Boyer na Euroviziji 1960. godine (Foto: Profimedia)

Francuska nije morala dugo čekati na novu pobjedu jer je njihova predstavnica Isabelle Aubret 1962. u Luksemburgu osvojila Euroviziju s pjesmom "Un premier amour". Godinu dana prije revolucije u ženskoj modi i lansiranja suknje mini kroja haljine su polako postajale sve kraće i manje opterećene velikom količinom materijala.

Isabelle Aubret osvojila je Euroviziju 1962. s pjesmom Isabelle Aubret osvojila je Euroviziju 1962. s pjesmom (Foto: Profimedia)

U Kopenhagenu 1964. godine dobili smo dotad najmlađu pobjednicu Eurovizije, 16-godišnju Gigliolu Cinquetti, koja je Italiji osigurala pobjedu s pjesmom "Non ho l'età". Gigliola je nastupala u vrlo jednostavnoj crnoj haljini bez rukava i crnim salonkama s niskom potpeticom.

Gigliola Cinquetti na Euroviziji 1964. godine Gigliola Cinquetti na Euroviziji 1964. godine (Foto: Profimedia)

Onda smo 1967. u Beču imali priliku vidjeti prve naznake sjaja i veselih boja koje su danas često dio eurovizijskih modnih izdanja. Britanka Sandie Shaw odbacila je obuću i pobjedničku pjesmu "Puppet on a String" izvela bosa, odjevena u kratku ružičastu haljinicu sa šljokicama i bisernim aplikacijama.

Bosonoga Sandie Shaw u fantastičnoj ružičastoj haljinici Bosonoga Sandie Shaw u fantastičnoj ružičastoj haljinici (Foto: Profimedia)

Pravo eurovizijsko šarenilo čekali smo sve do 1974. godine i pobjede grupe ABBA na natjecanju održanom u Švedskoj. Bio je to apsolutni trijumf Šveđana s pjesmom "Waterloo" koja je pretvorila grupu u globalnu senzaciju.

Grupa ABBA na Euroviziji 1974. Grupa ABBA na Euroviziji 1974. (Foto: AFP/Guliver Images)

Njihovi živopisni satenski kostimi i danas se pamte, a kakve su odjevne kombinacije birali drugi pobjednici Eurovizije, na samim počecima ovog natjecanja, provjerite u galeriji.

Kostimi grupe ABBA s eurovizijskog nastupa 1974. Kostimi grupe ABBA s eurovizijskog nastupa 1974. (Foto: Profimedia)

Baby Lasagna u majici na mačku Majice Baby Lasagne s printom mačka Stipe vjerojatno su najtraženiji modni komad u Hrvatskoj

Srpska predstavnica Teya Dora u prvom polufinalu Eurosonga 2024. Srpska predstavnica Teya Dora u haljini nadahnutoj čudesnim cvijetom

Slovenska predstavnica Raiven u prvom polufinalu Eurosonga 2024. Iza prozirnog i pripijenog kostima Slovenke Raiven stoji važna poruka za sve žene

Slika nije dostupna Doris Dragović: Upečatljiva bijela haljina za nastup na Eurosongu koji se i danas pamti

Irska predstavnica u prvoj polufinalnoj večeri Perje, rogovi i šarenilo! Kostimi irske predstavnice izazvali lavinu komentara

  Baby Lasagna na Eurosongu 2024. godine Ako ste pravi obožavatelj Eurosonga znat ćete odgovore na ova pitanja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju