Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane
Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane (Foto: bezglutenskaradost.com)
Zdravlje & prehrana

Recept za krafne idealan za sve koji iz bilo kojeg razloga izbjegavaju gluten

06-02-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sezona krafni u punom je jeku i mnogi žele uživati u mekanim i sočnim krafnama. Upravo takve krafne priprema blogerica Adrijana, koje će oduševiti sve koji iz bilo kojeg razloga izbjegavaju gluten. Adrijana je s nama podijelila recept za krafne koji je naročito popularan među njezinim pratiteljima.

Galerija Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 5 Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 6 +3 Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

Adrijana svoje bezglutenske recepte objavljuje na svom blogu i Instagram profilu Bezglutenska radost. Ovu blogericu bolest nije spriječila da uživa u hrani koja ne sadrži gluten. Baš naprotiv, otkrila je veliku strast prema kuhanju.

Znala sam da moram biti na strogoj bezglutenskoj dijeti i nije mi padalo na pamet da posustanem – plakala sam, ali i išla dalje! Danas na sve to gledam kao na blagoslov jer svaki dan pripremam svoju hranu, jedem svježe i kuhano. Veliki sam pobornik domaće kuhinje i principa 'uradi sam' što možeš za sebe, a možeš puno, kaže Adrijana.

Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 4 Sezona krafni u punom je jeku i mnogi žele uživati u mekanim i sočnim krafnama (Foto: bezglutenskaradost.com)

U ovo pokladno vrijeme s nama je podijelila svoj recept za bezglutenske krafne, koje su mekane i sočne.

Volim ja i fritule, ali krafne su krafne. Svakog od nas vežu uspomene na njih još od djetinjstva. Mekane i sočne krafne, to mi je bio cilj u kojem sam uspjela. Nemojte se bojati napraviti krafne, poručuje Adrijana čiji recept donosimo u nastavku.

Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 6 Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm); uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne (Foto: bezglutenskaradost.com)

Bezglutenske krafne – sastojci:

  • 800 g bezglutenske mješavine brašna (+ 50 g za brašniti radnu površinu)
  • 50 g tapioka škroba (ako ste alergični na gluten ili bolujete od celijakije, obavezno koristite brašno certificiranog proizvođača)
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 ml ruma
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 550 ml toplog mlijeka

Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 2 Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom (Foto: bezglutenskaradost.com)

Bezglutenske krafne – priprema:

  1. Prosijajte 850 grama brašna te si odmah odvojite 50 grama koje ćete kasnije umiješati dok radite krafne na radnoj podlozi. To znači da tih 50 grama brašna upotrijebite i za posipavanje radne površine dok ih ručno još malo mijesite.
  2. Izmiješajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
  3. Izmiksajte mikserom maslac s obje vrste šećera.
  4. Izmiješajte jaja.
  5. Ugrijte 550 ml mlijeka te u njega stavite kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
  6. Kad je kvasac spreman stavite u brašno maslac, jaja i rum.
  7. Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralan nastavak. Na taj način ćete puno lakše izraditi tijesto.
  8. Kad je tijesto spremno prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo tijesto izmijesite.
  9. Da vam bude lakše tijesto si podijelite na dva ili tri dijela. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne.
  10. Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će vam se ljepše dignuti.
  11. Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulja. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati, ali ako želite crtu na krafnama, dno krafne se mora uroniti pa kad je okrenete da sredina nije potpuno u ulju. Tako će vam ostati bijela crta u sredini krafne. Kada stavljate krafne u ulje onda stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao.
  12. Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da vam ne zagore.
  13. Izvadite ih na ubrus da se iscijede od viška ulja.
  14. Kad se krafne ohlade napunite ih željenim namazom, Adrijana predlaže pekmez od marelice.

Dobar tek!

Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane - 3 Bezglutenske krafne prema receptu blogerice Adrijane (Foto: bezglutenskaradost.com)

Još Adrijaninih bezglutenskih recepata pronađite na blogu Bezglutenska radost i Instagram profilu bezglutenska_radost.

Ako tražite još recepata za jednostavne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne:

Dubai krafne Ako želite barem jednom isprobati Dubai krafne, imamo recept koji svima uspijeva

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića

Krafne Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Krafnice Krafne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac? Probajte ove mini slastice od banane

Krafne Tri savjeta uz koje ćete dobiti savršen prsten na krafnama

Krafne Krafne (ni)su komplicirane: 10 najčešćih pitanja o pripremi omiljene slastice

Krafne s punjenjem od slastičarske kreme prema receptu Kristine Štrige Najbolji recept za krafne s nadjevom od slastičarske kreme ili karamele

Krafne Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Pročitaj još
Pročitaj još