Adrijana svoje bezglutenske recepte objavljuje na svom blogu i Instagram profilu Bezglutenska radost. Ovu blogericu bolest nije spriječila da uživa u hrani koja ne sadrži gluten. Baš naprotiv, otkrila je veliku strast prema kuhanju.
Znala sam da moram biti na strogoj bezglutenskoj dijeti i nije mi padalo na pamet da posustanem – plakala sam, ali i išla dalje! Danas na sve to gledam kao na blagoslov jer svaki dan pripremam svoju hranu, jedem svježe i kuhano. Veliki sam pobornik domaće kuhinje i principa 'uradi sam' što možeš za sebe, a možeš puno, kaže Adrijana.
U ovo pokladno vrijeme s nama je podijelila svoj recept za bezglutenske krafne, koje su mekane i sočne.
Volim ja i fritule, ali krafne su krafne. Svakog od nas vežu uspomene na njih još od djetinjstva. Mekane i sočne krafne, to mi je bio cilj u kojem sam uspjela. Nemojte se bojati napraviti krafne, poručuje Adrijana čiji recept donosimo u nastavku.
Bezglutenske krafne – sastojci:
- 800 g bezglutenske mješavine brašna (+ 50 g za brašniti radnu površinu)
- 50 g tapioka škroba (ako ste alergični na gluten ili bolujete od celijakije, obavezno koristite brašno certificiranog proizvođača)
- 2 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 kocka svježeg kvasca
- 35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml ruma
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 550 ml toplog mlijeka
Bezglutenske krafne – priprema:
- Prosijajte 850 grama brašna te si odmah odvojite 50 grama koje ćete kasnije umiješati dok radite krafne na radnoj podlozi. To znači da tih 50 grama brašna upotrijebite i za posipavanje radne površine dok ih ručno još malo mijesite.
- Izmiješajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
- Izmiksajte mikserom maslac s obje vrste šećera.
- Izmiješajte jaja.
- Ugrijte 550 ml mlijeka te u njega stavite kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
- Kad je kvasac spreman stavite u brašno maslac, jaja i rum.
- Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralan nastavak. Na taj način ćete puno lakše izraditi tijesto.
- Kad je tijesto spremno prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo tijesto izmijesite.
- Da vam bude lakše tijesto si podijelite na dva ili tri dijela. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne.
- Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će vam se ljepše dignuti.
- Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulja. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati, ali ako želite crtu na krafnama, dno krafne se mora uroniti pa kad je okrenete da sredina nije potpuno u ulju. Tako će vam ostati bijela crta u sredini krafne. Kada stavljate krafne u ulje onda stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao.
- Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da vam ne zagore.
- Izvadite ih na ubrus da se iscijede od viška ulja.
- Kad se krafne ohlade napunite ih željenim namazom, Adrijana predlaže pekmez od marelice.
Dobar tek!
Još Adrijaninih bezglutenskih recepata pronađite na blogu Bezglutenska radost i Instagram profilu bezglutenska_radost.
Ako tražite još recepata za jednostavne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne: