Uvijek rado viđeni sitni kolačići na svakom slavljeničkom ili blagdanskom stolu zovu se (a i izgledaju baš kao prave) breskvice. Sigurno ste ih puno pojeli dosad, a kad ste ih zadnji put napravili?

Ovi sitni, slatki kolačići tako neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i na sve one divne pladnjeve pune sitnih kolača koji bi krasili stolove na svim važnim obiteljskim okupljanjima ili proslavama, skoro pa da nije bilo svečanog događanja na kojem se nisu našle breskvice.

Prhke, mirisne i oku privlačne, breskvice bi vrlo često među privima nestajale sa stola. Kad ste ih zadnji put napravili?

Istina, za njihovu pripremu trebate odvojiti vrijeme, ali će svaka odvojena minuta i vaš trud biti višestruko nagrađeni kad ih probate i poslužite svojim najmilijima. Napravite breskvice prvom prilikom!

Sastojci za breskvice:

850 g glatkog brašna
3 jaja
200 ml mlijeka
200 ml ulja
300 g šećera
1 vanilin šećer
½ vrećice praška za pecivo

Za punjenje:
3-4 žlice marmelade od marelica
par žlica mljevenih badema ili oraha
mrvice od izdubljenih breskvica
2 žlice ruma

Za ukrašavanje:
1 dcl mlijeka
prehrambena boja crvena
3 žlice kristal šećera

Priprema:

1. U dublju posudu stavite jaja, šećer, mlijeko i ulje pa sve izradite električnim mikserom. Postepeno dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

2. Izvadite smjesu iz posude pa ju na lagano pobrašnjenoj radnoj površini ručno izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).

3. Tako pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.

4. Izvadite tijesto i premijesite ga, oblikujte male kuglice pa ih složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta. Pazite da vam breskvice ne potamne. Pečene breskvice izvadite iz pećnice i ohladite.

5. Ohlađene breskvice izdubite malim nožićem (s donje strane) pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smjesu za punjenje.

6. Napunite breskvice, spojite ih pa jedan kraj umočite u toplo mlijeko u koje ste dodali crvenu prehrambenu boju, a drugi kraj samo u toplo mlijeko pa uvaljajte u kristal šećer (možete umočiti u boju s obje strane).

7. Ostavite da breskvice odstoje neko vrijeme pa ih poslužite.

Ako tražite dodatne ideje za sitne kolačiće, naš prijedlog su jednostavni raspucanci s limunom, oduševit će vas i izgledom i okusom.

Jeste li već vidjeli ovaj recept za prhke kolačiće od badema? Umijesite ih i ispecite za tren, za njih vam ne treba niti puno vremena, niti mikser.