Ima nekih kolača koje je takvo zadovoljstvo gledati, i sam njihov izgled ispunjava nas dobrim osjećajem. A ako mu je i okus pogođen, to je onda čisti užitak. Upravo takav nevjerojatno dobar okus pronašli smo u kolaču od bijele čokolade i maka, koji ujedno i savršeno izgleda.

Mak u kombinaciji s bijelom čokoladom zaista je spektakularan. Dobit ćete savršeno izbalansiran okus koji će vas mamiti da probate još i teško da ćete se moći zaustaviti na jednoj štangici, kaže blogerica Lidija Đurić koja svoje recepte objavljuje na Instagram profilu pod nazivom moje_djakonije.

Štangice od bijele čokolade i maka jedan su od Lidijinih najpopularnijih recepata, štoviše kolač je izazvao opću pomutnju nakon što je recept objavila na Instagramu.

A i nama su ove savršene bijele mak štangice napravile laganu pomutnju u glavi, koliko dobro izgledaju! Lidija kaže da se bijela čokolada, ukoliko niste ljubitelj, jednostavno može zamijeniti tamnom, a detaljan recept slijedi u nastavku.

Kolač od bijele čokolade i maka prema receptu blogerice Lidije Đurić - 1 Mak u kombinaciji s bijelom čokoladom donosi savršeno izbalansiran okus (Foto: Instagram@moje_djakonije)

Kolač od bijele čokolade i maka – sastojci:

  • 1 pakiranje korica za Rozen (koristi se sedam kora)

Za filu:

  • 300 g kristal šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 300 g mljevenog maka (čisti mak, bez dodataka u vidu šećera i slično)
  • 100 g mljevenog keksa
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g kvalitetne bijele čokolade
  • 4 žlice ulja

Kolač od bijele čokolade i maka - priprema:

  1. U lončić naspite mlijeko i šećer te ostavite da zakipi. Kad zakipi, dodajte mak, smanjite temperaturu na srednju i kuhajte tri minute.
  2. Maknite s vatre i dok je još kipuće umiješajte maslac, dobro sjedinite pa dodajte i mljeveni keks te promiješajte. Ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi i zgusne.
  3. Toplom filom mažite kore, trebat će vam otprilike jedna šeflja po kori.
  4. Prekrijte kolač rastezljivom folijom, lijepo utaknite sa svih strana, odozgo stavite dasku ili knjigu i ostavite preko noći u hladnjaku.
  5. Slijedeći dan kolač izvadite iz frižidera i prelijte ga glazurom. Na niskoj temperaturi istopite čokoladu i ulje, malo prohladite i prelijte preko kolača. Ohladite u frižideru.
  6. Ako želite kirurški precizne štangice, naoružajte se strpljenjem i oštrim sredstvom za rezanje. Uz pomoć ravnala izmjerite komade 4x2 cm, skalpelom označite gdje ćete spajati linije i stavite male crtice. Prislonite lagano ravnalo na glazuru, nemojte pritiskati da vam ne ostanu tragovi, pa vucite linije po označenim mjestima do dva milimetra dubine.
  7. Kada ste zasjekli komade prođite još jednom skalpelom i isijecite ih skroz. Nakon svakog povlačenja skalpel obrišite salvetom.

Savjet plus: Za posnu verziju kolača koristite margarin i crnu čokoladu ili posnu bijelu čokoladu.

Kolač od bijele čokolade i maka prema receptu blogerice Lidije Đurić - 2 Ako želite kirurški precizne štangice, naoružajte se strpljenjem i oštrim sredstvom za rezanje (Foto: Instagram@moje_djakonije)

Još prefinih recepata pronađite na Instagram profilu moje_djakonije, a isprobajte i druge slasne deserte:

Kikiiki štangice blogerice Milene Gotove za tren: Recept za fantastične štangice s kikirikijem i čokoladom

Londoner štangice Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega"

Žute štangice Žute štangice: Recept za starinski kolač kojem ljubitelji oraha ne mogu odoljeti

Kolač od limuna i maka Recept za kolač od maka i limuna koji oduševljava aromom

Recept za tortu od plazme i maka - 3 Recept za "najbržu tortu na svijetu" stvorenu za dane kada nemate puno vremena

Recept za makovnjaču Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

Mak rolice prema receptu Ivane Šteković - 5 Recept za rolice koje oduševljavaju i one koji nisu preveliki ljubitelji maka

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju